Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

На 5 декември се отбелязва Международният ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации от всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

Данните на Националния център по обществено здраве и анализи за третото тримесечие на 2021 г. показват, че през болниците в страната са преминали общо 2671 души заради остри интоксикации (отравяне), свързани с употребата на наркотици и/или алкохол.

В 181 случая става въпрос за деца до 15 г., като 26 от тях са били приети в болница заради употреба на наркотици, 122 – заради употреба на алкохол, а 33 – заради комбинирана употреба на алкохол и наркотици. В болница са били приети и 183 деца на възраст между 16 и 18 г.

Съединените щати са регистрирали рекорден брой смъртни случаи от свръхдоза наркотик за едногодишен период - над 100 хиляди, предаде Франс прес, като се позова на здравните власти.

Агенцията отбелязва, че този мрачен праг е бил преминат за първи път и това е съвпаднало с пандемията от новия коронавирус.

Днес отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. Историята му започва през далечната 1971 година, когато американецът Артър Мълейни стартира кампания, чрез която призовава своите съграждани да не пушат поне за един ден. По този начин са събрани пари и е основан фонд за отпускане на стипендии към местното училище. Идеята придобила голяма популярност в САЩ, а от 1977 година Американската общност за борба с рака активно се включва в този ден против тютюнопушенето. Днес Международния ден без тютюнопушене се отбелязва в много страни по света.

За 2021 година мотото за тематичния ден е: „Да спечелим заедно: един месец без никотин!“.

Целта на кампанията през тази година е всички пушачи да приемат това предизвикателство да се откажат от пушенето от един ден до месец, а понякога и завинаги. Това помага да се промени и отношението към тази зависимост. Този ден има за цел да предостави подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето.

Като начин за популялизиране на Международния ден без тютюнопушене Регионална здравна инспекция – Стара Загора в партньорство с Превантивно-информационен център по зависимости публикуват интервю с Галина Димитрова, психолог от РЗИ – Стара Загора. Основна тема е отказа от тютюнопушенето – какво го мотивира, какви са трудностите при спиране на цигарите и как може да се задържи новото поведение. Клипът може да бъде видян в Youtube канала „Място за всеки“.

Очаквайте скоро и втория ни клип. В него ще се запознаете, както с последствията от тютюнопушенето, така и с ползите от спирането на цигарите.

Връзка към интервюто с Галина Димитрова:

https://www.youtube.com/watch?v=6ZQ3EuWJ3oY

Източник:

www.rzi-starazagora.org

Психостимулантите, предизвикващи зависимост – от никотина в цигарите до незаконните наркотици като метамфетамин и кокаин – въздействат на различни области в мозъка. Смята се, че същото се случва и по време на абстиненция, но намирането на общ мозъчен път се оказва трудно.

В ново изследване, публикувано на 27.09.2021 г. в списанието eNeuro, екип изследователи от няколко институции описват как абстиненцията, предизвикана от никотин, метамфетамин и кокаин, променя функционалната структура и моделите в мозъка на мишки, като за сравнение са използвани контролни животни.

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1933160
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
45
358
1482
1927730
4128
15907
1933160

Вашият IP адрес: 54.144.55.253
2021-12-09 10:55