stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Стана известно колко лесно е да започнете деня без кафе и стимуланти

Повечето хора не могат лесно да се събудят сутрин. Вече сте станали от леглото, но все още се чувствате уморени и трябва да спите повече. Как да се ободрим и да изживеем деня ефективно?

Плодове и протеини за закуска

Плодовете съдържат въглехидрати, които помагат на мозъка да се събуди по-бързо и да започне работа. Цитрусовите плодове като грейпфрут и ананас са добри за ободряване.

Друг мощен източник на енергия са бананите. Добавете ги към сутрешното си хранене и ще се почувствате по-добре. Ядките имат мощен заряд от енергия. Те насищат тялото с протеини и витамини.

Проучване подчертава връзката между употребата на канабис и рисковете за психичното здраве при младежите

Канабисът има едновековна история на употреба за медицински и духовни цели, а също и за развлечение. Неговата популярност нараства сред младите хора по света, като глобалното му разпространение е 2,8%. Изчислено е, че в САЩ 7,1% от младежите употребяват канабис, което го прави второто най-употребявано вещество след алкохола. В Австралия употребата на канабиса е разпространена сред около 34% от младите хора на възраст 14 и повече години.

Употребата на канабиса нараства по света заради общото възприятие за неговата безвредна природа и липсата на зависимост към него. Обаче голямо количество доказателства показват негативното отражение върху здравето от дългосрочната и честата употреба на наркотика.

Употребата на наркотици на работа не е биохакинг, а тъмна страна на работохолизма

Предвид всичко това, ще ви бъде простено, ако си мислите, че всеки, който работи под високо напрежение или има сериозна амбиция да се издигне в йерархията, сега употребява наркотици.

Не искам да звуча като морализаторка, но нищо от това не е добра идея, пише още Кармайкъл. Всички знаем какви рискове крият наркотиците. Предозиране. Дългосрочни здравословни проблеми. Възможност това, което човек купува на улицата или от колега, да бъде примесено с нещо по-опасно.

Трудно е да получите конкретна картина за употребата на наркотици в света на бизнеса, защото данните за незаконната употреба на такива вещества не са разбити по индустрии или длъжности. Но дори и информацията, основана на шеги, да преувеличава проблема, ясно е, че епохата на „просто кажи не“ вече е нещо от миналото.

Редовното пиене на алкохол повишава риска от сърдечни заболявания, особено при жените

Според изследване, представено на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология, хората на млада и средна възраст, които съобщават за висока консумация на алкохол - поне 15 питиета седмично за мъжете и 8 за жените - са по-склонни да развият коронарна болест на сърцето в сравнение с тези, които консумират по-малко.

Връзката е особено силна при жените - особено при тези, които са заявили, че са пили три или повече алкохолни напитки в един ден през последните три месеца.

Коронарната болест на сърцето възниква, когато в артериите, които снабдяват сърцето с кръв, се натрупва мастно вещество, наречено плака, което ограничава притока на кръв. Това състояние е най-разпространената форма на сърдечно заболяване, което е водеща причина за смъртност както при мъжете, така и при жените.

Взаимодействия на лекарствата с психогенни вещества и никотин

Никотинът, който се съдържа в тютюневия дим, засилва действието на лекарства - метаболизиращите микрозомни ензими или казано по друг начин кара тялото да разгражда и изхвърля лекарствата много по-бързо По този начин никотина ускорява метаболизирането на лекарствата, приемани едновременно с него. Това ще рече, че при пушачите лекарствата се преработват и изхвърлят от тялото много по-бързо отколкото при непушачите.

При хора със зависимост към никотин се наблюдава отслабване на фармакологичните ефекти на бета-адренергични блокери и нестероидните противовъзпалителни. Например терапевтичният ефект на бета-блокера пропранолол при пушачи намалява с 30-50% в сравнение с този при непушачи.

Злоупотребата с алкохол се дължи на посттравматичен стрес

Страдащите от посттравматично стресово заболяване могат да развият алкохолна зависимост за да се справят с последствията от травмата им. Но желанието за пиене на алкохол се определя от мозъчна активност, както докладват учени от института Scripps Research в Калифорния, САЩ. Те разработват терапия, потискаща активността на мозъчните клетки и намаляваща желанието за употреба на алкохол при справяне със стрес и тревожност.

От публикация им в сп. Molecular Psychiatry става ясно, че при симптоми на тревожност най-силно се изразяват гени в централната амигдала – мозъчна област, свързана с емоциите и поведението ни. Областта е тясно свързана с усещането за опасност и страх, правейки я ключова при посттравматично стресово разстройство. От анализираните гени най-ясно изразеният е свързан с производството на пептида CRF, или кортикотропин-освобождаващ фактор. При стрес се освобождава CRF, за да се регулира физиологичният отговор към емоционалното състояние.

Лекарства и алкохол. Защо не бива да ги комбинираме?

Въпросът за взаимодействията на лекарствата с алкохол е изключително актуален, тъй като тези взаимодействия понякога водят до фатални последици. Алкохолът потиска чернодробните ензимни системи и понижава активността им. Приемането на голямо количество алкохол за кратко време намалява преработването на приетите лекарства и засилва токсичността им. 

Особено опасна е комбинацията на алкохол с лекарства, които потискат централната нервна система (ЦНС). Такива са: бензодиазепинови анксиолитици, барбитурати и др. Най-общо, алкохолът потенцира (засилва) действието на лекарствата, потискащи ЦНС, като седативни и сънотворни средства, невролептици, анксиолитици, антихистамини, морфиномиметици и др.

Кардиолог за бездимните цигари: Една зависимост заменя друга! Не намаляват сърдечносъдовия риск

През 2003 г. е произведена първата електронна цигара в света. Днес има регистрирани над 460 търговски наименования, произвеждани с 8 000 различни аромата.

В едно от най-посещаваните заведения в Ловеч залата за пушачи е пълна. Повечето посетители обаче приемат евентуална забрана на електронните цигари позитивно – според тях забраната следва да важи за всички видове цигари, без значение дали са стандартни или електронни. На много места в града електронни цигари се продават на деца под 18-годишна възраст, сочи репортерска проверка.

"Електронните цигари също са вредни като останалите. В началото има отлив, но с времето клиентите свикват и се научават как трябва да живеем", коментира Николай Братоев, управител на кафене в Ловеч, въвел пълна забрана за тютюнопушене. Според него сме тръгнали да гоним Западна Европа, а там е забранено от 20 години.

Дигиталният експерт Георги Малчев: Социалните мрежи създават зависимост като към хазарта

Различни международни проучвания за зависимостта към социалните мрежи и интернета анализират какво би се случило, ако те изчезнат за дълго време и хората трябва да живеят без тях. Най-значимото е, че обществото напълно ще се промени, а най-големият проблем ще е за младите, които са израснали с телефон в ръка.

"Хората са адаптивни – споделя пред "24 часа – 168 истории" експертът по дигитален маркетинг и преподавател Георги Малчев. - Те много бързо развиват навици за някои неща. Тоест ние сме развили навика да влезем в социалните мрежи и очакваме награда оттам; ако ги няма, бързо ще свикнем и без тях. Има една книга "Неустоими", където има голяма част за инстаграм. Там е описано как социалните мрежи създават неустоимото желание да влезеш и това граничи със зависимост.

Новите дроги: Епидемия от зависимост, все по-често срещана сред младите

България оглавява печалната класация за ранна употреба на наркотични вещества едва на 12-13-14 години. Хората са склонни да експериментират. При новите дроги обаче изграждането на толеранс се случва много по-бързо, много по-бързо се привиква, за разлика от класическите като хероина например.

За това предупреди в интервю за БНР Желяз Турлаков, психотерапевт с дългогодишен опит в лечение на зависимости, преди пресконференцията "Новите дроги и зависимости - статистика, тенденции и решения", в която ще се включат широк кръг специалисти.