Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Нивата на тютюнопушене стават все по-тревожни, а сред най-засегнатите са младите хора у нас, като между 46,7% и 50,4% от тях употребяват тютюневи изделия. Това показват последни данни, събрани с помощта на представителни проучвания на Екзакта Рисърч Груп.

Освен традиционните цигари, засилваща се роля за популяризирането на тютюневите изделия сред младите хора играят електронните цигари. Проучването показва, че най-често младите пропушват между 15 и 19-годишна възраст, а нагреваемите тютюневи изделия погрешно се възприемат като по-безопасни.

Изследването на отношението на младите хора към употребата на тютюневи изделия е извършено от специалисти по социология, обществено здраве, медицина и комуникации, събрани от ФондацияБлуЛинк и Коалиция за живот без тютюнев дим, с подкрепата на Съюза против туберкулозата и белодробните заболявания.

Пътят към това "лесно щастие" е широк и равен - евтино е и само за секунди те отвежда в рая. След няколко вдишвания купонът е във вихъра си. И тъй като е уж безвреден, все повече млади хора прибягват до употребата на т.нар. райски газ (laughing gas на английски - бел. авт.), за да си доставят няколко минути добро настроение. Опиталите веднъж често повтарят, защото ефектът на неудържим смях отминава бързо, а видими следи не остават. Специалистите обаче предупреждават, че употребата на това вещество крие редица сериозни рискове както за физическото, така и за психическото здраве на младежите.

Хазартната зависимост е психологическо заболяване, което е трудно лечимо и е сериозно подценявано в нашата държава. Това каза за „Радио Варна”, проф. Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника към УМБАЛ „Света Марина” във Варна.

"В България не се обръща особено голямо внимание на хазартната зависимост. Може би, защото тя не засяга физическото здраве на човека, както е при алкохолната зависимост или наркоманията. Последствията върху психичното здраве, както и социалните последици обаче са огромни. Тези хора губят много пари. Впоследствие губят жилището, работата и семейството си, защото те са изцяло обсебени от хазартната зависимост. Докато играят, времето за тях е спряло", поясни проф. Кожухаров.

Администрацията на Джо Байдън обмисля да накара производителите на цигари да намалят никотина в тях до нива, при които той да не създава зависимост. Новината изтри над 6% от акциите на Altria, един от най-големите производители на цигари в света.

В администрацията се обсъжда подобен ход преди крайния срок, в който тя трябва да отговори на друг свързан въпрос: дали да забрани ментоловите цигари. Агенцията за контрол на храните и лекарствата трябва да отговори в съда до 29 април т.г. на петиция на граждани за забрана на ментоловите цигари. Администрацията към момента претегля дали да наложи ограничение за продажбата им или да нареди намаляване на никотиновите нива във всички цигари — или и двете, казват източници на изданието.

Алкохолът влияе различно на хората и това зависи от много фактори - килограми, физическо състояние, стрес, хранене и т.н. Но има и една основа разлика в ефекта му върху двата пола. Ейми Ласек - психиатърка от Университета в Илинойс, провежда експеримент с мишки, с който установява по какъв начин хормоните влияят на възприемането на алкохола от мъжкия и женския организъм.

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1741025
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
139
237
2344
1724418
20639
64049
1741025

Вашият IP адрес: 3.236.122.9
2021-05-12 05:35