stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Хероин

Хероинът спада към групата на опиатите и се извлича от растението опиев мак. Суров опиум се получава, когато неузрелият семенник на растението се отдели и млякото, което излиза се изсушава. От него се получава морфин, от който чрез обработка се получава хероин. Чистият хероин е под формата на бял прах, но на „улицата“ се среща от жълтеникав до кафяв цвят.

Прием

Хероинът може да се пуши, инхалира, смърка и инжектира. Най-често веществото се инжектира венозно със спринцовка и игла, която бива употребявана от няколко зависими от хероин и по този начин се предават болести като СПИН, хепатит В, С и други инфекциозни болести. Хероинът действа от 4 до 6 часа. Ефектът зависи от състоянието на употребяващия, от степента на опит с веществото, приетото количество и начина, по който е взето.

Ефекти

Физически ефекти:

 • болки в главата, непрекъснати сърбежи по тялото (все едно буболечки лазят), повръщане, разсеяност, замаяност при първоначална употреба на хероин;
  забавяне на дишането и нормалното пулсиране на сърцето.
  Психически ефекти:

бърз отпускащ ефект, който идва като “проблясък”;

изчезва болката, отпадналостта, тревожността, гладът и студът;

употребяващият влиза в състояние на изключителна релаксация, затваря се във вътрешното си щастие и става напълно безразличен: заобикалящият свят вече няма значение.

Рискове

 • Приемане на свърхдоза по различни причини: вземане на голяма доза наведнъж, употреба на същата доза като преди, но след период на абстиненция (неупотреба), попадане на изненадващо високо ниво на чистота на веществото. 
 • Свръхдозата нерядко е придружена със смърт, поради забавяне на дишането от хероина;
  Възпаление и инфекция, поради безразличието и нехигиеничната употреба на игли.
 • Притъпяване на симптомите на различни болести, поради потискането на болковите усещания от хероина. Болестта може да не се разпознае или да се разпознае твърде късно;
 • Употребата на хероин нарушава менструалния цикъл, а понякога менструацията напълно изчезва.
 • Новородените бебета от майки, които употребяват, показват симптоми на абстиненция;
 • Опасна комбинация на хероин с други седативни вещества, защото различните вещества само взаимно усилват своите ефекти. Това може да има смъртоносни последствия.

Жаргонни наименования: материал, херц, херо, кафяво, стаф и др.