stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Синтетични канабиноиди

Химични вещества, които съдържат активната съставка на канабиса (тетрахидроканабинол (THC) и наподобяват, както неговите ефекти така и рисковете от употребата му. Тъй като техният химически състав може да се променя, тези наркотици бързо се разпространяват на „пазара за наркотици“ носещи името „легални наркотици“. Трудно биват регулирани от закона, тъй като „производителите“ променят една или повече молекули в състава на веществото и вече става напълно легално. Най-често се срещат под формата на растителни смеси за пушене (различни билки и треви). 

Част от синтетичните канабиноиди може да видите в Списък 1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

Прием: пушат се като ръчно направени цигари.

Ефекти: подобни и отчасти същите като при марихуаната (релаксация, повишено настроение, промяна във възприятията), но в зависимост от химичния състав на синтетичния канабиноид могат да предизвикат параноя, тревожност, халюцинации, припадъци, хипертония, сухота в устата, падане на задръжките, забравяне на цели епизоди от време. Срещат се и напълно неизвестни ефекти, такива като повишена телесна температура и повръщане, симптоми, типични на настинка. Употребяващите синтетични канабиноиди могат да се почувстват щастливи, еуфорични, спокойни, непрекъснато да се смеят, да почувстват глад и да станат много приказливи. Появяват се затруднения в координацията и концентрацията, а при продължителна употреба могат да се отключат или развият психични заболявания.

Рискове: рисковете от употребата на синтетични канабиноиди са много и причината е, че употребяващият не знае каква съставка е добавена в растението и какъв ще бъде ефектът. Учени са доказали, че синтетичните канабиноиди със сигурност са по-вредни от канабиса. Основните опасности, които идват от употребата на този вид наркотици, са свързани с факта, че се знае малко за фармакологията и токсикологията на тази група вещества при хората. Много от веществата всъщност никога не са били изследвани върху хора. Синтетичните канабиноиди имат потенциала да бъдат по-вредни от канабиса, поради начина си на производство и заради различните по вид и сила съставки, които се използват за направата на един и същи продукт. А употребяващият няма представа какво купува.

Жаргонни наименования: X, Tai High Hawaiian Haze, Spice (Gold, Silver), Mary Joy, Exodus Damnation, Ecsess, Devil's weed, Clockwork Orange, Bombay Blue Extreme, Blue cheese, Black Mamba, Annihilation, Amsterdam gold, K2, Kronic (Legal Highs), Yucatan Fire и много други.