stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Опасно – райски газ!

Райският газ се превърна във водеща тема през последните седмици на м. юли 2022 година. Намиращ приложение в медицина отпреди повече от 200 години за нуждите на анестезията, използван и в кулинарията за пълнене на флакони със сметана на спрей, а по-рано и за газиране на вода в домашни условия и в заведения, райският газ се е превърнал в нещо като легален лек наркотик, който се използва за развлечение.

Забавлението, което той предоставя, приключва бързо (между 30 секунди и няколко минути), но ефектите от прекалената употреба може да са трайни – измръзване на устните, натравяния, частична парализа, панически атаки, дълготрайна загуба на концентрация и увреждане на дихателните пътища, сърдечно-съдови и неврологични проблеми, особено когато райският газ е в комбинация с алкохол и наркотици.

Към упойващите свойства на райския газ може да се развие психологическа зависимост. Според психолози той попада в списъка с психоактивни вещества.

Парламентът единодушно прие изменения в Закона за здравето и забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места.

Опасност райски газ 

 


Новата мода сред тийнейджърите – Колко опасен е райският газ?  

 

Райският газ може да увреди децата и да доведе до зависимост

 

 

Никотиновите торбички, или т.нар. снус, подобно на райския газ, се предлагат на всяка крачка. Въпреки че като никотинов продукт торбичките са забранени за продажба на непълнолетни, най-големите потребители са точно подрастващите.

Снусът се рекламира като никотин за орална употреба, с максимално намален риск за здравето – без тютюн и катран, без употребата му да предизвиква вредни изпарения (дим). В много страни снусът се използва от хора, които искат да откажат пушенето и се борят с никотиновата си зависимост. В България обаче подрастващите си създават зависимост и застрашават здравето си – тийнейджърите не се спират до една торбичка, а поетата огромна доза никотин (от няколко торбички) крие огромни рискове, освен първоначалното усещане за замайване и безтегловност.

 

До какво води употребата на снус  


Снус заплашва здравето на младежите