stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

ОТКРИТО – за днешните предизвикателства, които отнемат мечти, усмивки, бъдеще!

Зависимост е всяко поведение, което носи временно облекчение, временно удоволствие, а в дългосрочен план вреди и има отрицателни последици, 
но въпреки това човек не се отказва от него.
Габор Мате
 
Разговорът за различните зависимости не е лек – някои мислят, че са наясно за какво иде реч, други разбират зависимостта само като пристрастеност към определени вещества и изява на определено поведение.
 
Трети изпитват и страх, и болка, четвърти – отвращение и неприемане, а има и такива, които дори не говорят за това, все едно не съществува. 
 
Достатъчно сериозният проблем, пред който сме изправени като хора, изисква и надеждно средство за справяне с него – знание, достоверна информация, факти!   
 
Познанието за алкохол, цигари, наркотици (психоактивни вещества), хазарт и другите форми на зависимости, за тяхното влияние върху физическото здраве и социалното общуване, за дългия път до умението да казваш „Не“ и да правиш информиран избор е по-добрият начин за противодействие на зависимото поведение. 
 
Ние, екипът на Превантивно-информационен център по зависимости, знаем как се стига до зависимостта. Мотивирани и превърнали в своя кауза усилията и подкрепата за всяка форма на зависимо поведение, ние знаем фактите за тази хронична болест. Зависимостта е проблем не само за онзи, който я е развил, но и за всички близки около него – страдат отношенията помежду им от натрупано неудовлетворение, обида и недоверие. Но ние знаем и за нуждата от мотивиращи разговори, от промяна в мисленето, поведението, от възпитание в ценности, от самочувствие и увереност.
 
И искаме Вие да знаете, че: 
 
• Хората като общество застават нащрек, само когато черната хроника съобщава за извършени престъпления под влиянието на наркотици и други психоактивни вещества – иначе това не се отнася до нас и нашите семейства; 
• Почти всеки в някакъв момент е опитвал и експериментирал с психоактивни вещества – „причини“, „поводи“, „извинения“ има колкото искате;
• Започва се от любопитство, скука, принадлежност към групата, желание за съизмерване и подражание, независимост и удоволствия, неудовлетвореност и очакване за нещо по-различно;
• Психоактивните вещества са бягство от действителността, защото в действителност там нещата не са „цветя и рози“;
• Те създават илюзии, лъжи, самоограбване, самозаблуждение, но без да решават нищо; 
• Изкривяват мисленето, водят до психическа и физическа зависимост, до психични и физически заболявания, до прояви на насилие; от тях се умира;
• Много употребяват психоактивни вещества, без да злоупотребяват; много злоупотребяват с тях, но без да стават зависими.
 
Поискайте да знаете! Интересувайте се, питайте ни, търсете ни!
 
При пълна поверителност ще Ви насърчим и ще Ви помогнем:
 
• Да се научите да имате досег с преживяванията си и да говорите за тях;
• Да правите своите избори;
• Да решавате сами;
• Да намирате верния път към себе си, семейството, околните;
• Да се справяте с натиск и предизвикателства – без готови решения;
• Да откривате възможности – без употреба на психоактивни вещества.
 
Всеки се нуждае от разбиране и подкрепа – преди наказанията.
Всеки се нуждае от духовност и добродетели – преди страха и злобата.
Всеки се нуждае от възпитание – винаги и навсякъде. 
И от време се нуждае всеки – за да осмисли, да прости и да продължи напред.
 
Затова оставаме с надежда, че всичко, което ще намерите в тази рубрика, ще Ви бъде полезно, ще подчертае актуалността и сериозността на предизвикателствата пред Вас, ще зададе важни и значими въпроси. И те няма да са тема табу – без да се притесняваме, ОТКРИТО ще говорим за тях! 
 
Можем да се справим – но само заедно!

 

Пътят до зависимостта

Експеримент
Употреба (няколко пъти в месеца)
Вредна употреба или злоупотреба (по-продължителна, няколко пъти в седмицата)
Зависимост (всеки ден, по няколко пъти)


 

 

Опасно – райски газ!

Райският газ се превърна във водеща тема през последните седмици на м. юли 2022 година. Намиращ приложение в медицина отпреди повече от 200 години за нуждите на анестезията, използван и в кулинарията за пълнене на флакони със сметана на спрей, а по-рано и за газиране на вода в домашни условия и в заведения, райският газ се е превърнал в нещо като легален лек наркотик, който се използва за развлечение.

Забавлението, което той предоставя, приключва бързо (между 30 секунди и няколко минути), но ефектите от прекалената употреба може да са трайни – измръзване на устните, натравяния, частична парализа, панически атаки, дълготрайна загуба на концентрация и увреждане на дихателните пътища, сърдечно-съдови и неврологични проблеми, особено когато райският газ е в комбинация с алкохол и наркотици.

Към упойващите свойства на райския газ може да се развие психологическа зависимост. Според психолози той попада в списъка с психоактивни вещества.

Парламентът единодушно прие изменения в Закона за здравето и забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места.

Опасност райски газ 

 


Новата мода сред тийнейджърите – Колко опасен е райският газ?  

 

Райският газ може да увреди децата и да доведе до зависимост

 

 

Никотиновите торбички, или т.нар. снус, подобно на райския газ, се предлагат на всяка крачка. Въпреки че като никотинов продукт торбичките са забранени за продажба на непълнолетни, най-големите потребители са точно подрастващите.

Снусът се рекламира като никотин за орална употреба, с максимално намален риск за здравето – без тютюн и катран, без употребата му да предизвиква вредни изпарения (дим). В много страни снусът се използва от хора, които искат да откажат пушенето и се борят с никотиновата си зависимост. В България обаче подрастващите си създават зависимост и застрашават здравето си – тийнейджърите не се спират до една торбичка, а поетата огромна доза никотин (от няколко торбички) крие огромни рискове, освен първоначалното усещане за замайване и безтегловност.

 

До какво води употребата на снус  


Снус заплашва здравето на младежите


Поглед отвъд реалността

За психоактивните вещества и дрогата – откровено и достоверно!

Следващите шест видеоклипа се публикуват с разрешение на Фондация „От другата страна“ – https://otdrugatastrana.org/

„От другата страна“ е първата мащабна социална кампания на Фондация „От другата страна“. Чрез видеоистории, режисирани от Яна Титова и насочени към различни поколения, се търси по-отговорно социално поведение и по-открит и искрен дебат по наболялата тема за зависимостта във всичките ѝ форми. Четири кратки филмчета представят различните гледни точки към проблем, възникнал в едно семейство:

– Кристиан 1/4


 – Мая 2/4


 – Адриана 3/4


 – Ако беше различно

След първата си социална кампания, насочена към зависимостта във всичките ѝ форми, Фондация „От другата страна“ продължава да насочва вниманието към сериозния проблем, като представя открито и въздействащо спецификите на отделни зависимости. Новият проект „Разкази – от другата страна на зависимостта“ съдържа четири видеоистории, написани от здравеещи зависими, видени са през погледа на режисьора Яна Титова и са разказани от добре познати и обичани български актьори.

 – Наркотици


 – Алкохол


 – Хазарт


 – Зависимости