stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в предаването “Нашият ден“ на БНР е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост.

На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и тежко преодолими. Въпреки това, той отбеляза и много случаи на хора, които успешно са тръгнали по пътя на възстановяването. "Да видиш промяната е нещо страхотно", сподели той, акцентирайки върху положителната трансформация на хората, които успяват да се върнат към нормалния живот, чувства и емоции.

Ивайло също така подчерта, че в България хазартната зависимост се приема за все по-нормално явление, което затруднява много хора да осъзнаят, че има и друг живот.

Той посочи, че за над година са се свързали с него повече от 450 души, като над 60% от тях продължават да залагат, въпреки усилията за промяна. Това води до сериозни последствия, включително влизане в "много тъмен живот, съпътстван от проблеми, болка и разочарования".  Той също така спомена, че 17% от хазартно зависимите са правили опити за самоубийство – процент, който е най-високият сред зависимостите.

Ивайло обясни, че хазартната зависимост се развива постепенно. Тя започва като игра и забавление, но с времето залозите и времето, прекарано в игра, се увеличават, което рефлектира негативно върху всички аспекти на живота на зависимия, включително отношенията с другите хора и работата.

Ивайло Иванов подчертава сериозността на хазартната зависимост и необходимостта от повишена обществена осведоменост и подкрепа за хората, страдащи от този проблем.

Източник: bnr.bg