stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Лекарство, създадено в България, подобрява шансовете за отказване от цигари

Проучване, представено в сп. Addiction, разглежда ефектите от цитизин за отказването от тютюнопушене. То е проведено от Националния център за лечение на интоксикация в Аржентина и включва почти 6000 доброволци. Заключението е, че в сравнение с плацебо цитизин има по-силен ефект за отказване от цигарите.

В сравнение с други варианти за отказване от зависимостта към никотин – методи като никотин-заместителна терапия или медикаменти като varenicline, цитизин не дава драстично по-добри резултати. Преимуществото му е, че е по-достъпен заради ниската цена и същата ефективност като никотиновите дъвки, пластири или скъпи медикаменти.

Цитизинът е вещество, което може да се открие естествено в семената на растението Laburnun anagyroides, още познато като златен дъжд. За пръв път медикамент с цитизин е разработен в България през 60-те години на XX век, след което използването му става популярно в части от Азия и други държави в Източна Европа.

Причината цитизинът да е толкова ефективен за намаляването на копнежа за никотин се крие в структурата на съединението - от молекулярна гледна точка то има сходни черти с никотина. При прием му от пушачи се изпитва задоволство, подобно на това от тютюнопушене. Вследствие се намалява желанието за пушене, както и симптомите, често наблюдавани при отказване – глад, безпокойство, раздразнителност, тревожност, проблеми с концентрацията и съня.

Отказването от пристрастяването към никотин е процес, който може да се осъществи по различни начини. В зависимост от индивидуални особености е възможно да се наложи работа с психотерапевт или никотин-заместителна терапия, при която се приемат продукти, съдържащи никотин с цел предоставяне на задоволството от пушенето на цигари с по-ниски странични ефекти. Рискът от никотин-заместителната терапия е неспособността за отказване от заместващите продукти и поддържане на зависимостта.

В държави с ниски или средни доходи (където потреблението на цигари е по-високо заради по-ниските им цени в сравнение с развити държави) медикаменти като цитизин могат да предоставят лесна възможност за отказване от тютюнопушенето.

По данни от Световната здравна организация близо 1,3 милиарда души в цял свят пушат – зависимост, която води до 8 милиона смъртни случая годишно. Дори само излагането на дима от цигарите има връзка с 1,3 милиона смъртни случая годишно.

Източник: puls.bg