stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Европа трябва да се подготви за криза, идваща от рязко увеличаване на смъртоносния фентанил

ЕС трябва да се подготви за рязко увеличаване на синтетичния наркотик фентанил, заяви пред "Политико" Илва Йохансон, комисар по вътрешните работи на ЕС, след предупреждението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че Европа или има неоткрит проблем със синтетичните наркотици, или скоро ще бъде засегната от такъв.

Фентанилът - синтетичен наркотик, който се оценява като 50 пъти по-силен от хероина, е причина за десетки хиляди смъртни случаи от свръхдоза в САЩ всяка година, допълва БТА. По време на съпътстващо събитие на Общото събрание на ООН, посветено на заплахите за здравето и сигурността от синтетичните наркотици, Байдън призова съюзниците си да се отнесат сериозно към заплахите, причинени от фентанила, каза Йохансон.

"Когато разговарях със секретаря Блинкън, той каза следното по отношение на синтетичните наркотици: "Или това е проблем, който имате, за който не знаете, че имате, или е проблем, който ще имате", каза Йохансон в интервю за "Политико". САЩ искат да действат като канарче в каменовъглената мина, каза тя, "така че другите да нямат същия проблем, какъвто са имали те".

Фентанилът и другите синтетични наркотици все още не са най-голямата грижа на ЕС, каза Йохансон - канабисът е най-често употребяваният наркотик, а кокаинът е наркотикът, чието потребление нараства най-бързо.

Но за разлика от САЩ, където синтетичните наркотици се внасят контрабандно от страни като Мексико, Европа разполага с лабораторен капацитет за производство на синтетични наркотици, което може бързо да предизвика криза, каза тя.

"Капацитетът за производство на фентанил в ЕС е тук, ние го имаме", добави Йохансон. "Това, разбира се, означава, че в момента, в който решат да започнат да го правят и сметнат, че има търсене, това може да стане много бързо."

Според Европейския доклад за наркотиците за 2023 г. през 2021 г. в ЕС са били ликвидирани общо 434 незаконни лаборатории за производство на синтетични наркотици.

Експерти от Агенцията на ЕС по наркотиците предупредиха по-рано тази година, че забраната за отглеждане на мак от талибаните в Афганистан може драстично да намали предлагането на хероин в Европа и да създаде възможност за увеличаване на синтетичните опиоиди.

"Трябва да бъдем много бдителни и много подготвени", каза Йохансон.

Според Йохансон ЕС вече засилва позициите на своята агенция по наркотиците, която се занимава както със здравните аспекти на незаконните наркотици, така и с тези на сигурността, и й предоставя "много повече правомощия и двойно повече ресурси".

Планът за действие на ЕС за борба с трафика на наркотици, обявен от председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в речта ѝ за състоянието на Европейския съюз, ще бъде стартиран до края на тази година, потвърди Йохансон.

Докато Урсула фон дер Лайен не спомена нито пристанища, нито наркотици в речта си за Състоянието на Съюза, в нейното писмо за намерения до Европейския парламент и Съвета на ЕС обеща "план за действие срещу трафика на наркотици".

Европейските морски пристанища са ключова входна точка за незаконни наркотици: през 2022 г. 110 тона кокаин са били заловени само в пристанището на Антверпен, докато други 50 тона са били конфискувани в пристанището в Ротердам. Това вероятно е само 10 до 15 процента от това, което действително пътува до Антверпен и Ротердам, твърдят експерти.

На срещата на върха през юни в Антверпен министри от Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия и Испания призоваха за подход в целия ЕС срещу организираната престъпност, като алармираха за "заплахата от свързаната с наркотиците организирана престъпност за нашите общества".

Смъртоносен сериен убиец

В началото на юли държавният секретар Антъни Блинкън на практика събра представители от 84 държави в коалиция за увеличаване на сътрудничеството в борбата срещу фентанила и други синтетични наркотици. Опиоидът фентанил е най-смъртоносният сериен убиец на възрастни американци на възраст 18-49 години. През 2022 г. той беше отговорен за две трети от 110 000 смъртни случая на свръхдоза в САЩ, което е рекорд за всички времена, припомня "Паис".

Този месец по време на сесията на Общото събрание на ООН Блинкън определи фентанила и другите синтетични наркотици като "глобална заплаха", припомня "Гардиън".

Държавният секретар на САЩ допълни, че престъпните организации "използват пропуските във взаимосвързаните системи, за да доставят нови наркотици на нови места по нови начини". Той посочи като примери трамадол в Африка, фалшиви хапчета каптагон в Близкия изток и кетамин, както и амфетамини в Азия.

"Тази криза има неизмерима цена", каза Блинкън. "Това опустошава семейства. Опустошава общности. Освен това е непосилна за нашите системи за обществено здраве и наказателно правосъдие."

През 2022 г. американската Агенция за борба с наркотиците (ДEA) е конфискувала 50,6 милиона фалшиви хапчета и 4500 килограма фентанил на прах, което се равнява на "повече от 379 милиона потенциално смъртоносни дози"; следователно повече от достатъчно, за да унищожи цялото население на САЩ (около 330 милиона души), съобщи агенцията.

Пандемията влоши ситуацията. През 2020 г. смъртните случаи от свръхдоза нараснаха с 20 % до 91 799 случая. През 2021 г. те са били 106 699, по данни на Националния институт за злоупотреба с наркотици, което е с 16% повече. През следващата година те надхвърлиха 110 000. Въпросът се превърна и в поредния фронт в политическата война в САЩ между демократите и републиканците, чиито по-екстремистки настроени членове призовават администрацията на Джо Байдън да се намеси военно в Мексико, за да ликвидира действащите в страната групировки за трафик на наркотици, подобно на начина, по който го направи с "Ислямска държава".

Геополитика и трафик на наркотици

В началото на юли "Ню Йорк таймс" констатира, че е налице пряка връзка между трафика на дрога и геополитиката.

"Само преди четири години изглеждаше, че съвместните американски и китайски усилия за спиране на потока от фентанил, произвеждан в Китай, който достига до Съединените щати, ще започнат. Пекин представи нов мащабен закон за забрана на синтетичния опиоид, което накара администрацията на Тръмп да похвали китайския топ лидер Си Цзинпин за "чудесния хуманитарен жест".

Скоро китайски и американски правоприлагащи агенти обединиха усилията си за разследване и преследване на трафикантите на фентанил в Китай.

Но днес сътрудничеството между двете държави по отношение на фентанила е в задънена улица. Взаимните усилия за борба с наркотичното вещество, което е причина за десетки хиляди свръхдози наркотици в Съединените щати всяка година, са осуетени от по-широко геополитическо напрежение по отношение на търговията, правата на човека, Русия и Тайван. Неуспехът да се сътрудничи в областта на забраната на фентанила е емблематичен за безбройните начини, по които двустранните отношения са изпаднали в затруднение."

Източник: glasove.com