stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Какви са вредите от тютюнопушенето при бременност за бебето и майката?

Тютюнопушенето по време на бременност е сериозен здравословен проблем, който има неблагоприятни последици както за бебето, така и за самата майка. Никотинът и другите вредни вещества в цигарите преминават през плацентата и достигат до кръвоносната система на бебето. Те могат да ограничат достъпа на бебето до кислород и хранителни вещества, което може да забави неговия растеж и развитие. Според Световната здравна организация (СЗО) тютюнопушенето по време на бременност увеличава риска от преждевременно раждане и други усложнения като ниско тегло на новороденото и проблеми с дихателната система, повишен риск от вродени аномалии, мъртво раждане и други.

Преждевременно раждане е сериозен проблем, тъй като новородените бебета имат по-малко време да се развият в утробата и често имат нужда от специализирана медицинска грижа в интензивните отделения за новородени. Те са по-склонни към различни здравословни проблеми като инфекции, проблеми с дихателната и храносмилателната система, както и когнитивни затруднения в бъдеще. Специалистите препоръчват на бъдещите майки да спрат да пушат още преди зачеването, но дори и ако не е възможно това, спирането на тютюнопушенето по време на бременност може да намали риска от тези усложнения.

В допълнение към проблемите при новороденото, тютюнопушенето по време на бременност може да предизвика и различни здравословни проблеми при самата майка. Някои от тези проблеми включват повишен риск от развитие на прееклампсия, която е сериозно заболяване, характеризиращо се с високо кръвно налягане, наличие на отоци (може и без) и протеин в урината. Прееклампсията може да доведе до усложнение като преждевременно раждане, проблеми с органите и дори смърт. Спирането на тютюнопушенето по време на бременност може да намали този риск и да подобри общото здравословно състояние на майката.

Тютюнопушенето може да увеличи риска от дихателни проблеми при бременните жени, включително хронични белодробни заболявания като бронхит и емфизема. Пушачките майки имат по-голям шанс за развиване на инфекции по време на бременност поради намалената имунна функция. Тютюнопушенето може да увеличи времето за заздравяване след раждането и да повиши риска от развитие на различни здравословни проблеми като инфекции и кръвотечения. Тютюнопушенето по време на бременност може да увеличи риска от развитие на рак на гърдата у жените.

Важно е да се отбележи, че спирането на тютюнопушенето по време на бременност може да бъде трудно за някои жени, поради никотиновата зависимост. В тези случаи е важно бъдещите майки да потърсят помощ от здравни специалисти, които могат да им предоставят съвети и подкрепа по време на този процес. Също така е важно да се подчертае, че дори спирането на тютюнопушенето по време на бременност може да има положителни ефекти върху здравето на бебето и майката, включително подобрено развитие на бебето, по-малко здравословни проблеми при раждането и по-добро здраве за майката.

Източник: puls.bg