stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Марихуаната вреди на зрението

Макар и приблизително 90 процента от хората, пушещи канабис, да твърдят, че този техен навик не се е отразил отрицателно на очите им, ново проучване, проведено от учени от университета в Гранада, показва тъкмо обратното. Според специалистите употребата на тази лека дрога засяга неблагоприятно ключови функции на зрението.

 

По-конкретно - марихуаната предизвиква намаляване на остротата на зрението, фокусирането и чувствителността към контрасти. Освен това се нарушава и стереопсиса - термин, който най-често се използва за обозначаване на дълбочина и триизмерна структура, получена въз основа на визуална информация, получена от две очи от лица с нормално развито бинокулярно зрение.

Изследователите достигат до тези заключения, след като провеждат експерименти с 31 потребители на марихуана в Испания. От тях 20 били мъже и 11 жени, на възраст между 19 и 43 години. Участниците били подложени на визуални тестове преди и след употреба на мекия наркотик.

Оказало се, че той се отразява неблагоприятно на визуалните им възприятия, въпреки че 30 процента от участниците твърдели, че при тях не е настъпила промяна, а 65 процента че тя е била слаба. Според учените обаче в най-силна степен марихуаната засяга контрастната чувствителност на окото. Това трябва да се вземе предвид при шофиране под въздействието на дрогата или при изпълнение на задачи от всекидневието.  

Източник: obekti.bg