stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Психиатър: Щетите от хазарта са като при хероина и кокаина

„Щетите от хазарта са толкова тежки колкото са и при най-тежките химически зависимости – хероин и кокаин. Тези хора са толкова обладани от хазарта, че жертват абсолютно всичко друго в името на играта. Разпадат се семейства, нямат интерес към нищо друго". Това заяви психиатърът д-р Христо Кожухаров пред БНР.

Забраната на хазарт - стъпка в правилната посока

Според него забраната за реклама на хазарт е стъпка в правилната посока, стига тя да се спазва. „Повечето хора, които защитават рекламата на хазарт, казват как ще навлязат нелегални източници на хазарт – ами аз видях как един легален се смени от друг легален и какво рекламират няма значение. Ние сме толкова залети и то във време в което, особено младите хора, са свикнали на бърз успех, липсва им последователност, липсва трудолюбие", коментира д-р Кожухаров. 

По думите на психиатъра от всякаква гледна точка рекламите на хазарт водят до много тежки последствия. Но той не коментира какъв точно ще е ефектът от минаването на рекламата в сивия сектор - историческа аналогия има, припомнете си: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

Зависимост

Той посочи, че възрастта на зависимите пада и обхваща целия спектър.

Д-р Кожухаров добави, че при зависимите от хазарт най-важна е играта, а не толкова печалбата. „Трудно ми е да преценя доколко хората ще ходят да играят в големите градове. Има логика игралните зали да са само на определени места,“ посочи проф. Кожухаров.

Той коментира и медийното отразяване на забраната и негативната реакция на част от медиите. „Става видно колко свързани са особено частните телевизии с хазарта. „Цялото кралско войнство“ застава и започва да обяснява до какви лоши неща ще се стигне“, каза още проф. Кожухаров.

Източник: actualno.com