stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Стана известно колко лесно е да започнете деня без кафе и стимуланти

Повечето хора не могат лесно да се събудят сутрин. Вече сте станали от леглото, но все още се чувствате уморени и трябва да спите повече. Как да се ободрим и да изживеем деня ефективно?

Плодове и протеини за закуска

Плодовете съдържат въглехидрати, които помагат на мозъка да се събуди по-бързо и да започне работа. Цитрусовите плодове като грейпфрут и ананас са добри за ободряване.

Друг мощен източник на енергия са бананите. Добавете ги към сутрешното си хранене и ще се почувствате по-добре. Ядките имат мощен заряд от енергия. Те насищат тялото с протеини и витамини.

Невропсихологът Олга Егорова добави, че яйцата могат да се ядат на закуска, тъй като фибрите са важни за доброто храносмилане. Освен това са полезни различни зърнени храни с масло, което стимулира черния дроб и предотвратява стагнацията в червата.

Контрастен душ и упражнения

След сън човешката лимфна система е "на празен ход". Това каза диетологът Елена Белоус. Според нея късите подскоци, танците на весела музика, както и „поздрав към слънцето от йога“, кляканията и упражнението „хлебарка“ (лежейки по гръб, разклатете ръцете и краката си) са полезни за лимфата.

Експертът добави, че сутрин е полезно всяко упражнение, което подобрява кръвообращението и насърчава отделянето на адреналин, който може да събуди мозъка. Контрастният душ също помага за събуждане. Можете да започнете с малко, като контрастен душ само за крака или вода, която е по-хладна от обикновено.

Олга Егорова отбеляза, че физическите упражнения ще ободрят, ще подобрят кръвообращението и ще премахнат обичайните скоби, които се натрупват при стрес и заседнала работа.

Приятна музика

Сутрин можете да включите музиката, която харесвате. Може да се използва и за зареждане. Олга Егорова съветва да изоставим тъжните композиции и да дадем предпочитание на танцовите мотиви.

Експертите съветват да не пиете кафе сутрин. Кофеинът блокира рецепторите, отговорни за чувството на умора, и тялото започва да изразходва енергия. Най-добрият начин да бъдете будни сутрин е да имате добър сън.

Източник: actualno.com