stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Спад на пушенето на е-цигари сред гимназистите в САЩ

Употребата на е-цигари сред учениците в САЩ е намаляла значително тази година - от 14% на 10%. Това показва правителствено проучване, съобщи Ройтерс. Въпреки това потенциално пристрастяващите никотинови устройства остават най-използваното тютюнево изделие сред тийнейджърите и децата.

Проучването в училищата през 2023 г., проведено в периода март-юни, е първият ясен знак за спад в употребата на изпарители и други електронни цигари от учениците, обикновено на възраст 14-18 години, от пандемията КОВИД-19 насам, когато сравненията между отделните години бяха трудни.

Годишното национално проучване на тютюнопушенето сред младежите, провеждано от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) и Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), описва промяната при учениците от средните училища като несъществена от статистическа гледна точка. То показва, че сред учениците от 6-8 клас, обикновено на възраст 11-13 години, промяната в употребата на електронни цигари е малка с увеличение до 4,6% от 3,3% през 2022 г.

Здравните агенции заявиха, че проучването показва обезпокоителни признаци на висока употреба, като около половината от учениците, които някога са опитвали е-цигари, съобщават, че ги използват в момента, което показва, че много от тези, които опитват електронни цигари, остават потребители.

Общо около 22,2 % от анкетираните или 6,2 милиона ученици от гимназиален и среден курс съобщават, че са употребявали някакъв вид тютюнево изделие, а 10 % съобщават, че в момента употребяват такова.

Сред тези, които в момента използват електронни цигари, 25,2 % го правят ежедневно, а 89,4 % използват ароматизирани електронни цигари, сочи проучването.

"Намаляването на употребата на електронни цигари сред учениците от гимназията показва голям напредък, но работата ни далеч не е приключила", заяви Диърдър Лорънс Китнър, директор на Службата за тютюнопушене и здраве към CDC. По думите му констатациите от този доклад подчертават заплахата, която употребата на тютюневи изделия с търговска цел представлява за здравето на младежите в нашата страна." Около 7,7% от анкетираните съобщават, че използват електронна цигара, което я прави най-често използваното тютюнево изделие.

През последните години производителите на е-цигари бяха подложени на обстрел от страна на здравните регулатори, главно поради опасения, че насочват маркетинга си към младежите и че новото поколение ще се пристрасти към никотина.

Източник: clinica.bg