stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Алкохолът е отрова още от първата капка

Въз основа на актуалните научни открития за вредата на алкохола Германският център по проблемите на зависимостите (DHS) актуализира своите препоръки относно консумацията на алкохол. В тях се казва ясно, че трябва да намалим консумацията, независимо от това какви количества алкохол приемаме. "Най-добре е да не консумира никакъв алкохол. Алкохолните напитки носят рискове за физическото здраве на хората", четем в препоръките.

Проучвания за отделни заболявания- като сърдечносъдови проблеми и някои видове рак - показват "линейна зависимост между степента на алкохолна консумация и вероятността за преждевременна смърт. Тя е най-ниска, когато не се пие алкохол, и обратното - колкото повече алкохол се консумира, толкова по-голям е рискът от смърт." Това важи най-вече за хората хипертоници, със сърдечна аритмия, инсулт и седем вида рак, включително на горните дихателни пътища и храносмилателния тракт, на гърдата и на черния дроб, четем още в публикацията на АРД.

Досега малките количества приеман алкохол се смятаха за безвредни за здрави хора: максимум 24 грама чист алкохол на ден за мъжете и 12 грама за жените, което се равнява съответно на две или на една малка бира. Новите изследвания категорично променят тази оценка.

Според новата препоръка за физическото здраве е най-добре да не се пие никакъв алкохол. Това виждане се подкрепя и от актуалните становища на СЗО и Световния фонд за изследване на рака, както и на Германския център за изследване на рака DKFZ.

Алкохолът като рисков фактор за рак и други заболявания

Консумацията на алкохол води до различни последици: от леко замайване до тежки отравяния. В дългосрочен план редовната консумация на алкохол може да доведе до сериозни здравословни проблеми като чернодробни и сърдечносъдови заболявания, както и до рак. Смята се, че консумацията на алкохол е причината за повече от 20 000 нови случая на рак годишно в Германия. Експертите предполагат, че от общо над 500 000 нови случая на рак годишно около 40% могат да бъдат предотвратени чрез по-здравословен начин на живот.

Затова препоръките за намаляване на консумацията на алкохол са в съответствие с други такива за укрепване на здравето, като отказ от тютюнопушене, достатъчно движение и отслабване при затлъстелите хора, посочва още германската обществена медия.

Не омаловажавайте проблема!

Хората, които пият прекомерно или са пристрастени към алкохола, са допълнително изложени на повишен риск от психични проблеми. Те по-често страдат от депресия и тревожни разстройства, а рискът при тях от социални проблеми, като безработица или финансови затруднения, е значително по-висок. От друга страна психологическите проблеми пък увеличават потенциала за пристрастяване, което води до един порочен кръг.

Лекарите казват: алкохолът е канцерогенен - във всякаква доза. Дори прословутата чаша червено вино вечер е вредна. Приемането на повече от една чаша пенливо вино за жените или половин литър бира за мъжете представлява риск за здравето, пише АРД.

Рекламата внушава, че алкохолът е безвреден

В обществото съществува по-скоро положително отношение към алкохола. Рекламите или репортажите от известни бирени фестивали като мюнхенския Октоберфест внушават, че алкохолът е безвреден и дори незаменим при обществени събирания. И все пак: той взима жертви.

В Германия 7,9 милиона души на възраст между 18 и 64 години употребяват алкохол в количества, които са опасни за здравето им. Това е приблизително един на всеки седем души. Около девет милиона души в тази възрастова група имат най-малкото проблеми с консумацията на алкохол. Според по-ранни изчисления общо над 40 000 души в Германия умират преждевременно всяка година в резултат на консумацията на алкохол. 

Призиви за по-високи цени на алкохола

Поради това от Германския център по проблемите на зависимостите настояват да бъдат вдигнати цените на алкохолните напитки в Германия. Освен това е наложително да се подобри защитата на младите хора: в Германия продажбата на бира и вино е разрешена от 16-годишна възраст. Според експертите на Центъра минималната възраст трябва да бъде вдигната на 18 години.

Публикацията на АРД завърша със съвета на доктор Тобиас Бьотлер от Фрайбург: "В крайна сметка единствената напитка, която е наистина здравословна, е чаша вода или неподсладен плодов чай", уверява той.

Източник: dw.com