stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Тя превръща хората в зомбита: новата опасна дрога от САЩ

Нов изключително опасен наркотик, характеризиращ се със "зомби" ефект, беше обявен от американското правителство за "заплаха за нацията". Транк, който съдържа активното вещество ксилазин, води до появата на дълбоки рани по телата на приемащите го, тежки симптоми на затваряне в себе си и много висока смъртност, пише германската обществено-правна медия ZDF. Но и други медии се спират на темата. 

От месеци в социалните мрежи се разпространяват видеоклипове на хора под въздействието на транк, известен на разговорен език и като "зомби дрога". В платформите като ТикТок публикациите, показващи ефекта от него, стават изключително популярни, достигайки до 15 милиона клика. Какво се крие зад всичко това, пита в свой материал германската обществено-правна медия.

Активната съставка на новия наркотик - ксилазин - първоначално е била използвана при упояването на коне, елени и други животни. От няколко години насам тя вече се използва като добавка към наркотици като хероин и фентанил. Целта е удължаване на ефекта им. Уличното име на наркотика е транк.

Ефектът от новия наркотик

Транк разяжда рани в телата на жертвите си, които нямат възможност да се излекуват. Нерядко се стига и до ампутации. Лекарят от Филаделфия Джо Д'Оразио споделя следното: "Определено виждаме много повече рани и то наистина тежки рани. Почти всички свързват това с ксилазина."

Конвенционалните медикаменти за спешна помощ не успяват да помогнат при случаи, свързани със злоупотреба с транк, и не са в състояние да предотвратят смърт при предозиране. Същевременно симптомите на затваряне в себе си се смятат за особено тежки. Клиниките за рехабилитация все още не са се адаптирали към новата ситуация и не са намерили начин за справяне с нея, отбелязва ZDF.

Транк епидемията започна от Филаделфия, където ксилазинът вече се смесва в 91% от наркотиците, според разследване на местни здравни служители. Оттам епидемията е обхванала цялата страна.

Транк е най-новата глава в дългата и тъжна история на наркотиците в САЩ. Кризата с опиоиди в Щатите започна през новото хилядолетие с болкоуспокояващото Оксиконтин, преди пазарът на наркотици да бъде залят с хероин през 2010 година. След това през 2013 фентанилът предизвика следващата вълна смъртни случаи, причинени от наркотици.

Защо в САЩ има толкова много наркозависими

Но защо САЩ са толкова уязвими към опиоидите? Един от важните фактори, коментира ZDF, е "Биг Фарма" - фармацевтичното лоби, чиято дълга ръка оказва влияние върху американската политика и култура. През 2020 около две трети от всички членове на Камарата на представителите и Сената са получили дарения от фармацевтични компании.

Високата степен на криминализиране на наркотиците в САЩ също може би допринася за ситуацията в момента. "Заради криминализирането, дилърите винаги търсят още по-силни и дори още по-опасни наркотици", казва Адам Ал-Асад от организацията Севидж систърс във Филаделфия.

В миналото отговорът на Вашингтон при подобен ръст в употребата на наркотици е бил: криминализиране, операции за спиране, наказание. От няколко години обаче тази стратегия за "войната срещу наркотиците" среща все по-голяма съпротива. Критиците твърдят, че всяка вълна на криминализиране води единствено до появата на нови, дори още по-опасни наркотици на пазара.

Транк е първият наркотик в историята на САЩ, обявен за "заплаха за нацията". Сега администрацията на президента Джо Байдън иска да се съсредоточи повече върху леченията и терапията, както и върху обширни изследвания, за да се опита да изведе "зомбитата" от улиците на страната, посочват медиите.

Източник: dw.com