stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Самотата вреди, колкото 15 изпушени цигари дневно

Самотата се превърна в реална заплаха за здравето на хората по целия свят. За това алармират от Световната здравна организация (СЗО).

"Самотата се превръща в глобален проблем на общественото здравеопазване, който засяга всички аспекти на здравето, благополучието и развитието", коментира съпредседателя на новосъздадената в СЗО комисия по въпросите на социалната изолация Чидо Мпемба. Той е посланик по въпросите на младежта на Африканския съюз. По думите му "социалната изолация не познава възраст и граници."

Вивек Мурти - друг съпредседател в комисията отбелязва, че самотата има същите рискове за здравето, каквито причинява изпушването на 15 цигари дневно и дори носи по-голям риск от този, свързан със затлъстяването и липсата на физическа активност.

 

Той отбелязва, че самотата често се разглежда като проблем на развитите страни, но в действителност сега във всички части на света всеки четвърти възрастен човек се намира в социална изолация.

Съществуват изследвания, които показват, че самотата при възрастните хора е свързана с риск от развитие на деменция, исхемична болест на сърцето и инсулт

Вредните последици от самотата при младите хора, сблъскващи се с нея в училище водят до по-голям риск от прекъсване на обучението в университета. Освен това усещането за откъснатост и липсата на подкрепа в работата може да доведе до понижаване на удовлетвореността от работата и понижаване на производителността.

Припомняме, че на 15 ноември 2023 г. СЗО обяви създаването на нова комисия, която ще се заеме с изучаването на влиянието на социалните връзки върху човешкото здраве. В комисията участват 11 политици и активисти. Планирано е работата й да продължи три години.

Източник: actualno.com