stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Притежаването на райски газ във Великобритания ще бъде криминализирано

Притежаването на райски газ (азотен оксид) ще бъде обявено за незаконно във Великобритания след около три седмици. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на съобщение на Министерство на вътрешните работи във Великобритания.

Тези, които многократно злоупотребяват с този лек наркотик, ще попадат в затвора за две години. 14 години затвор пък могат да получат онези, които се занимават с търговия на райски газ.

Забраната в Обединеното Кралство ще влезе в сила на 8 ноември и ще направи азотния оксид контролирано лекарство от клас C съгласно Закона за злоупотреба с наркотици от 1971 г.

Това е един от най-често използваните наркотици за развлечение сред младите хора. Ето защо депутатите гласуваха с огромно мнозинство (404 гласа „за“ срещу 36 „против“ ) за категоризирането му като лекарство от най-висок клас.

Критиците на криминализирането на райския газ предупредиха, че това може да попречи на определена група пациенти да го използва с медицински цели. Правителството обаче твърди, че така ще ограничи антисоциалното поведение и употребата на наркотици на обществени места.

Райският газ е безцветен анестетик, който обикновено се използва като болкоуспокояващо в медицината и стоматологията. Той е популярен и в хранителната промишленост, защото се използва за производството на бита сметана, пояснява Би Би Си.

Когато се използва като средство за развлечение, той прави хората отпуснати, развеселени и замаяни. Те започват да се смеят безпричинно. Веществото обаче може да причини също така главоболие и да направи някои младежи тревожни или параноични. Прекомерната употреба пък може да доведе до припадане и загуба на съзнание.

Интензивната, честа употреба също така може да доведе и до дефицит на витамин B12, което може да причини неврологични увреждания, се казва в правителствен доклад, който цитира няколко големи научни изследвания.

Източник: btvnovinite.bg