stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Наркотиците при шофиране ще се отчитат като алкохола – с минимални стойности

Радикална промяна в начина, по който се преследват употребилите наркотици шофьори предлага правителство. С нови текстове в наредба министрите на здравеопазването, правосъдието и вътрешните работи искат да се въведат минимални стойности за наличие на наркотици в кръвта. На практика това значи, че вече ще се измерва не наличието, а въздействието на различни вещества. В момента на санкция подлежи всеки, дал положителна проба без да се изследва дали е под влияние.

Седем вида наркотици

Според предлаганите текстове се въвеждат минимални нива за седем вида вещества – амфетамин, метаамфетамин, метилендиоксиметамфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин, хеорин и морфин. Стойностите се определят в нанограм на милилитър. За всички вещества извън списъка ще се счита, че употребата е доказана при наличието им.

В мотивите към наредбата се посочва, че в момента по много дела срещу дрогирани шофьори се задава въпросът "доколко управлението на МПС е извършено непосредствено след употреба на наркотично вещество или негов аналог, както определя НК, и доколко водачът е наясно с това".

Проблемът с разликата между употреба и въздействие е стар. Преди години актьорът Явор Бахаров се опита да атакува текстове от наредбата пред Върховния административен съд, но жалбата му бе отхвърлена.

По темата започна да се говори повече след като през август бяха приети промени в НК, според които съдът може да конфискува колата при осъждане за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Проблемът бе, че поправките влязоха в сила при тотална липса на организация за прилагането им. Полевите тестове за наркотици на МВР са известни с неточностите си. Резултатите от кръвни изследвания пък се чакат месеци, а през това време човек може да е без кола и дори в ареста. Правителството обеща купуване на техника и ускоряване на изследванията. Бяха обявени обществени поръчки, но и към момента пробите излизат бавно.

Задължителна кръвна проба, но не точно

Другият проблем, който промените с наредбата се опитват да решат, е този с отказа от кръвна проба. Това е масово явление, особено ако шофьорът знае, че е употребил. Без кръвна проба той може да разчита на евентуално неверни резултати от дрегер или полеви тест и да се надява на по-лека санкция. Кръвната проба обаче се приема за достоверна на 100%.

За отказ да се даде кръв за изследване в момента има санкция, но тя е административна, т.е. по-лека, отколкото би било едно наказателно дело с евентуално осъждане. От доста време МВР говори за "задължителна кръвна проба". Такава промяна обаче трудно би могла да се прекара предвид факта, че даването на кръв по принцип е доброволен акт.

Затова авторите на новите промени в наредбата предлагат слюнката, дадена на полевия тест да се изследва допълнително, ако водачът откаже даде кръв. Това означава, че тампонът от полевото изследване ще се запазва и ще се изпраща в лаборатория. Шофьорът ще може да декларира на място отказ от кръвна проба.

"Анализът на практиката към момента показва, че в голяма част от случаите лицата декларират отказ от медицинско изследване и предоставяне на кръвна проба, което води единствено до ангажиране на ресурс на МВР за съпровождането им, както и излишно ангажират медицинските специалисти в лечебните заведения, при оформянето на необходимите по реда на процедурата документи", посочва се в мотивите към наредбата.

Източник: mediapool.bg