stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Анестезиолог: Мит е, че райският газ не води до пристрастяване

Мит е, че райският газ не води до пристрастяване. Истината е, че той води за жажда за още и още от "рая“, уврежда тялото и най-вече отваря широко вратите към още по-тежките наркотици, предупреждават анестезиологът от МБАЛ "Вита" д-р Ясен Грозев.

Дрогирането с райски газ е последната ужасяваща мода, превзела младежките общности в дискотеките и клубовете у нас. Изумителното е, че райският газ се продава легално, масово се твърди, че е безопасно, но вече има стотици случаи на пострадали деца след употребата му.

Какво представлява райският газ?

Това е химическото вещество диазотен оксид, който се използва за анестезия в операционните зали. Всъщност медиците прилагат райски газ върху пациентите си от над 200 години. Той е открит за първи път през 1793 г. от английски учен на име Джоузеф Пристли и е получил широко разпространение като евтин и бърз начин за анестезия в миналото.

Газът представлява безцветно вещество без мирис. При вдишване (в зависимост от количеството) предизвиква промяна в съзнанието и реакциите, включително повлиява всички органи и системи. Това води до усещане за спокойствие, еуфория. В някои случаи модифицира и отговора към болкови стимули. Днес, в съвременната медицина, той е по-рядко използван в операционните зали, заради някои странични ефекти и появата на множество усъвършенствани анестетици. Все още се употребява от стоматолозите, при обезболяване на раждането (фабрични смеси с О2), и в промишлеността.

Лъжливата еуфория

Реакциите варират според обема, честотата на използване и комбинацията с други психотропни вещества, наркотици или алкохол. Най-общо след употреба може да почувствате щастие, желание да се смеете, лека еуфория, спокойствие, бучене в ушите. Могат да се получат халюцинации и чувството за изтръпване на крайниците, посочва специалистът. 

Защо е опасен?

Основната опасност е, че той създава нереална представа за действителността. Рискът е в изпълнението на рутинни действия като слизане по стълби, пресичане на улици, шофиране и движение из града. Хората под въздействие на райски газ може да са доста опасни за себе си и за околните...

Има опасност от халюцинации. Притеснително е, че личности, които са дишали райски газ, изпадат в психоза, че някой или нещо ги принуждава да се самоубият. Има данни за силен световъртеж, гадене и повръщане. Може да се стигне и до обезводняване.

Понякога употребилите райски газ имат висока температура и треска, стига се до недостиг на витамин В 12, а това води до хематологични и неврологични заболявания. Описани са случаи на мегалобластна анемия и неврологични увреждания. Райският газ влияе върху имунната система - намалява белите кръвни клетки, които са свързани с имунитета. В прекомерно висока концентрация (над 56 обемни процента във вдишваната смес) той измества кислорода от местата на свързване в хемоглобина. Това води до остър недостиг на кислород към органите. Точно тук се крие и големият риск при злоупотребата с райски газ, предупреждава д-р Ясен Грозев.

Патрончетата, които продават легално

"Патрончетата” представляват капсули за бита сметана, които се използват в сладкарството и за приготвяне на газирани напитки с въглероден диоксид. Това е и причината те да се продават легално. Пълнителите, така наречените „патрони“, се прикрепяват към сифон, който, когато не е пълен с течност, не възпроизвежда сметана, а изпуска газ. След като се извлече съдържанието на капсулата - в балон най-често, забавляващият се вдишва и издишва в него. Ефектите започнат в рамките на 5 до 10 секунди и продължават от 20 до 40 секунди. Ефектът е сравнително краткотраен в сравнение с другите наркотици.

По думите на д-р Грозев в България пълнители с райски газ може да бъдат купени съвсем свободно и легално от специализирани и съвсем достъпни интернет сайтове. Цената за метална капсула с 8,2 грама диазотен оксид е от 50 стотинки до 1 лев за бройка или 12 до 24 лева за кутия.

Има и с различни плодови вкусове. Още петнадесетина лева за машинка, с която да се изкара райският газ от флакончето, и оборудването за новата наркомода сред младежите е осигурено. Лесно и достъпно, за съжаление, коментира анестезиологът.

Какъв е режимът за достъп в други европейски държави

В повечето държави от Европейския съюз райският газ не е контролирано вещество. Въпреки това в някои от тях съществуват разпоредби, които ограничават продажбата му.

В Испания продажбата на диазотен оксид за хранителната индустрия е законна, освен в случаите, когато продавачът се усъмни, че веществото се купува за нерегламентирани цели.

Ирландия криминализира продажбата на райски газ на лица под 18 години, но не и консумацията му.

През януари 2020 г., след няколко обезпокоителни инцидента, датското правителство предприе пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни.

Проучване, проведено от медицинския център Zuyderland в град Херлен (Нидерландия), обобщава поредица от случаи в периода от 2017 до 2019 година. 13-те пациенти, постъпили в клиниката с оплаквания след употреба на райски газ, са съобщили за изтръпване и частично парализиране на крайници. При осем от тях лекарите диагностицират аксонална полиневропатия, т.е. увреждане на периферната нервна система. При двама е установена и дегенерация на гръбначния мозък, казва специалистът.

Неговият съвет към родителите е да информират децата си, да говорят с тях за опасностите от употребата на райски газ и да бъдат бдителни към това с кого и къде се събират.

"Защото „изкушенията“ са много , а „доброжелателите“, които им предлагат развлечение – още повече", казва д-р Ясен Грозев.

Източник: offnews.bg