stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Проф. Свинаров: Лабораториите, в които се правят тестове за дрога, да не изследват и за алкохол

Лабораториите за изследване на наличие на наркотици в кръвта на шофьорите трябва да бъдат извън силовите структури на министерства. Такова мнение изрази в ефира на „Здравей, България” проф. Добрин Свинаров, началник на Централна клинична лаборатория с лаборатория по терапевтичен лекарствен мониторинг и клинична фармакология на УМБАЛ „Александровска“.

„Алкохолът трябва да се изведе от анализа на тези лаборатории. Той се тества надеждно във всяка клинична лаборатория, а резултатът може да излезе за час. Ако това се случи, няма да нужда от инвестиции и допълнително обучение на кадри”, допълни той.

Според него създаването на списък с лекарства, които влияят на полевите тестове за дрога, няма да реши проблемите.

„В листовката ясно е написано дали лекарството влияе при шофиране и работа с машини. Ако е така, трябва да се знае, че всички препарите от тези лекарствени групи могат да дадат положителни резултати в тестовете. Разработката на такъв списък се оказва сериозна и сложна задача. Трябва да мине през 4 експертни съвета в Министерството на здравеопазването и да бъде обновяван непрекъснато. Това означава системна работа на компетентна комисия”, допълни той.

По думите му няма как да има повече от 3 лаборатории за тестване на дрога в страната, тъй като няма кадри.

Източник: nova.bg