stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Дори само няколко посягания към упойващи вещества водят до тежка зависимост

Противно на устойчивите митове, че марихуаната е безобидна, едва няколко посягания към упойващи вещества като тревата и т.нар. дизайнерски дроги, водят до тежка зависимост, посочва съдия Светослава Колева от наказателното отделение на Варненският апелативен съд, която е част от новия образователен проект на съда „Децата и наркотиците: истина и легенди“.
Тръгвайки от безобидното любопитство или опита да се харесат на връстниците си, тинейджърите и децата могат да попаднат в омагьосан кръг и да стигнат до извършването на тежки престъпления.

Децата и младежите подценяват проблема със зависимостите, посочва съдия Колева. Наблюденията ѝ се основават както на дългогодишният ѝ опит като наказателен магистрат, така и след десетки разговори с ученици между 3 и 12 клас.

Подценяват го от гледна точка, че не виждат заплаха от тях. От това, че наркотиците са толкова много край тях.От това, че не виждат нищо притеснително да посегнат към дрогата.

В същото време - продължава съдия Колева, им липсва информация какво може да се случи при употребата на наркотици. Липсва им познание, че това, което се мисли за безопасно, всъщност е нещо, което ги въвлича в една стремглава спирала с тежки последици, а изкачването обратно е изключително трудно. Затова трябва да се говори, да се говори много, отрано с децата, но и да се предлага помощ, категорична е Светослава Колева.

Големият проблем, за да се преборим с наркотиците е, че предлагат ...щастие, и го предлагат на момента. Дрогата предлага откъсване от стреса, от усещането за неуспялост, бързи решения с изключително тежка цена.

От наркотична зависимост страдат всякакви хора, с всякакъв социален, икономически, етнически или професионален статус. Зависими има както в големите градове, така и в малките, пояснява още съдия Колева.

Най-често срещаните престъпления, извършени от зависими, са разпространение и отглеждане на дрога, шофиране след употреба, включително предизвикване на катастрофи, кражби и грабежи. Освен това проблемът със зависимостта не засяга само пристрастения, но и семействата и приятелите им, а влиянието е с години, казва съдия Колева.

Съдия Светослава Колева е контактна точка на Европейската съдебна мрежа по наказателноправни въпроси и член на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България за апелативен район Варна. т.е. тя е активен посредник за улесняване на пряката комуникация между съдебните органи на страните-членки на ЕС с цел ефективно правосъдие в областта на трансграничната престъпноност.

Източник: bnr.bg