stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

И чашка алкохол води до високо кръвно

Дори ниската консумация на алкохол е свързана с повишаване на кръвното налягане, констатира анализ на седем международни проучвания.  И при възрастни без хипертония показанията на кръвното налягане растат стремглаво с годините, когато количеството на консумирания алкохол расте, твърди публикация в сп. Hypertension, издание на Американската сърдечна асоциация.

За разлика от други проучвания изследователите коментират, че не откриват никакви благоприятни ефекти от ниска консумация на алкохол в сравнение с въздържателите. Донякъде самите учени са изненадани от получените резултати, тъй като не са очаквали ниската консумация да се отразява на стойностите на артериалното налягане, но това се оказало факт в дългосрочен аспект. 

Проучването работи с точни единици – измерва грамове консумиран алкохол, а не просто броя на консумираните напитки, за да се избегнат неправилни тълкувания заради предпочитания и представи. В сравнителния анализ между редовно пиещи и въздържатели изслудователите установяват, че систолното кръвно налягане се повишава с 1,25 mm Hg при консумиращите средно 12 г алкохол дневно до 4,9  mm Hg при консумиращите средно по 48 г алкохол на ден. Диастолното кръвно налягане съответно се мени с 1,14  mm Hg нагоре при консумиращите 12 г алкохол дневно и 3,1  mm Hg при тези със средна консумация от 48 г дневно. 

Резултатите са налични както при мъжете, така и при жените. 

Консумацията на алкохол естествено не е единственият фактор за хипертония, обикновено се комбинират няколко такива, но влиянието на спиртните напитки върху сърдечносъдовата система трябва да се има предвид независимо от формата му. Изследователите намират, че сред участниците в проучването има такива, при които се откроява по-силна връзка между приема на алкохол и промените в кръвното налягане с течение на времето, което предполага, че при хората със склонност към хипертония въздържането от алкохол благоприятства поддържането на нормални стойности.

Вместо да се търси „ползата за здравето“ от алкохола кардиолозите препоръчват за повече здраве да се следват 8-те съхраняващи здравето правила: здравословно хранене, физическа активност, отказ от тютюнопушенето, достатъчно сън, поддържане на здравословно тегло и контрол на холестерола, кръвната захар и артериалното налягане.

Относно фактите: обработени са данни на 19 548 души от САЩ, Южна Корея и Япония, на възраст между 20 до 75 години спрямо началото на проучването, като 65% от тях са мъже.

Въпросните седем проучвания са били публикувани в периода между 1997  - 2021 г., като никой от участниците в началото не е бил с диагностицирана хипертония, сърдечносъдово или чернодробно заболяване, диабет, алкохолизъм или вредни навици да препива. За анализа на данните е използвана нова статистическа методика, която позволява използване на данните от няколкото проучвания.

Систолното кръвно налягане обичайно се покачва с напредването на възрастта, обръщат внимание специалистите и високите му стойности се приемат за предиктор на сърдечносъдов риск. Систолното кръвно налягане е това, което отчита налягането в кръвоносните съдове при свиване на сърцето. Ефективният контрол на кръвното налягане е от жизненоважно значение за намаляване, предотвратяване и забавяне развитието на хипертонията.

Източник: puls.bg