stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Доц. Дилков: Алкохолна зависимост се развива и от прекомерна употреба на бира

„В последните две-три години многократно се е повишила употребата на бира у нас. Може би донякъде със заблудата, че това е леко питие и няма да предизвика сериозни усложнения“. Това каза доц. Данчо Дилков, началник на Клиниката по психиатрия към ВМА.

По думите му в последно време освен мъжете, и жените са започнали по-често да посягат към бирата. „Една трета от хората, които посещават амбулаторната практика, са зависими към алкохол. Много често присъстват нискоконцентрирани напитки. Говорим за много броеве напитки за деня и то всеки ден. Особено в горещите дни, когато се смята, че това би разхладило и отпуснало човек“, каза доц. Дилков.

Той подчерта, че за количества не може да се говори, защото всеки човек има индивидуална поносимост към алкохол, както и индивидуален праг в мозъка, чието прескачане води до опиване. „Зависимостта се постига много по-лесно с нискоконцентрираните напитки, защото се изпиват повече на брой, а опиването не е така рязко, както с концентрираните напитки. Нагласата е, че бирата е като безалкохолно и затова повечето хора се изненадват, когато им казваме, че са развили зависимост“, обясни доц. Дилков

.  

Психиатърът заяви, че мъжете, които пият много бира, развиват известна феминизация, освен видимия закръглен корем, а по отношение на психологическата зависимост обичайно е лекото напрежение при липса на питие.

„Много често зад зависимостта от бирата стои депресия или тревожност. За съжаление алкохолът работи, но много за кратък период от време. А никой не може да знае какво ще стане, когато човек стане зависим. Никой, достигнал до зависимост, не може да се справи сам“, каза доц. Дилков.

Той допълни, че ако употребата на алкохол се сведе само до определени поводи, които са наистина важни, в рамките на 50-100 грама концентрат или 1 или 2 бири, не би създала проблем.

Източник: zdrave.net