stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Една от най-големите държави в света ще забрани напълно рекламата на хазарта

Австралийските власти възнамеряват да забранят рекламата на хазарта. Затова всички действащи рекламни договори в тази област трябва да бъдат приключени или анулирани до началото на 2026 година. Забраната ще се отнася за всички медийни компании, работещи на територията страната, се казва в изявление на парламентарната Комисия по социална политика.

Комисията отбелязва, че новите правила ще се въвеждат поетапно. Първо ще бъде забранена всякаква реклама на хазартни игри в часовете, в които могат да бъдат видени или чути от ученици и студенти на път за учебни заведения. На втория етап излъчването на реклама на хазарт ще бъде забранено всеки ден от 6 до 22 часа, а на третия етап то ще бъде напълно спряно, т.е. от началото на 2026 г.

Председателят на комисията Пета Мърфи, коментирайки новите правила, казва, че властите ще дадат на "големите спортни и медийни (предимно телевизионни) компании близо три години, за да (до)изпълнят съществуващите рекламни договори и да потърсят алтернативни рекламодатели и/или спонсори". По думите на Мърфи, "рекламирането на хазарт, включително чрез анимация която имитира хазартни игри, учи децата и младите хора да поемат рискове и ги насърчава да играят онлайн."

Рекламата на хазарт е един от най-големите източници на приходи за австралийските телевизионни оператори, генерирайки най-малко 310 милиона австралийски долара (206 милиона долара) годишно, по данни на парламентарната комисия.

Както се отбелязва в доклад на Австралийския институт по здравеопазване и социално осигуряване, австралийците губят общо над 16,5 милиарда долара годишно при игри на форуми и сайтове за хазартни игри, при това само за легалните.

Източник: money.bg