stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Хазартната зависимост - финансови, лични и професионални проблеми

Участието в различните видове хазартни игри е широко разпространено, както по света, така и у нас. Все пак първоначалната идея на хазарта е развлечение, а не търсенето на печалба и лесни пари. Проблемът обаче идва, когато човек прекрачи границата и започне да прави неконтролирани залагания, извън всякаква граница на социално-приемливата или за забавление активност. Именно с такова поведение се характеризира хазартна зависимост. В много от случаите хората, които страдат от такава зависимост, имат финансови, лични и професионални проблеми, обясни за Радио ВИДИН Светослав Кирилов- клиничен психолог и директор на на Асоциация за рехабилитация на зависими "Солидарност":

"Не е трудно да видим хазартната зависимост при хора, които я имат. Най-вече по това, че играят доста активно хазарт, въпреки щетите от това, че харчат доста пари. Теглят кредити, пренебрегват обикновени неща от живота, като професия, лични отношения и много други. Въпреки, че близките им в някакъв момент се противопоставят на това поведение и се разрушават отношения и въобще социалния живот при тези хора, те не могат да преустановят това поведение. Истината е, че обикновено близките търсят първи помощ. Тази зависимост до голяма степен е опасна. От статистическа информация се отчита много голям риск от самоубийства при тези хора, но дори и да нямаме този риск, реално погледнато хората разрушават живота си. Затъват в дългове, които и след като преустановят това поведение, след процес на рехабилитация, с години наред трябва да връщат тези дългове. Това е един омагьосан кръг..."

Хората, които са развили хазартна зависимост, рядко търсят помощ или ако го направят, това е след като вече имат сериозен финансов проблем, коментира Светослав Кирилов:

"Много голяма рядкост е човек преди да е натрупал негативен опит да потърси психологическа помощ за този проблем. Обикновено, когато вече има финансови затруднения и най-честия случай, когато те са станали обект на вниманието на близките хора. Рядкост е човек да потърси помощ, чисто превантивно, да усети, че изпуска контрол върху собственото си поведение, и затова да търси помощ, дори не мога да се сетя за такъв случай..."

Всеки, който смята, че има проблем с хазарта може да се впише в "Регистър на уязвимите лица“ към НАП, за забрана за участие в хазартни игри. Близо 7200 граждани са подали заявление за вписване в регистъра от средата на декември 2022 г. до края на април тази година. Във Видин са подадени 60 заявления, съобщи Милена Борисова-главен експерт от видинския офис на приходната агенция.

Източник: bnr.bg