stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Емоционалната зависимост – кои са причините, симптомите и последствията

Хората са социални същества по природа и имат нужда от други такива, за да функционират ежедневно и да създават значими взаимоотношения. Когато обаче се развие емоционална зависимост, това може да доведе до сериозни проблеми.

Много хора с ниско самочувствие или затруднения в установяването на здрави взаимоотношения могат да страдат от емоционална зависимост - постоянна нужда от внимание, грижа и обич, което от своя страна да има неблагоприятни последствия върху психичното здраве. Обикновено се проявява в любовни, приятелски или семейни отношения.

Какво е емоционалната зависимост? Това е когато човек има прекалено голяма нужда от внимание, обич, одобрение или утвърждение от някой, който е важен за него, обикновено партньор. Зависимият чувства постоянно желание да поддържа близка връзка с този човек и може да има усещане, че не може да живее без него.

Оказва се, че емоционалната зависимост в момента е свързана до голяма степен Интернет и мобилните устройства, особено сред младите хора. Това може да предизвика нужда от връзка с други хора, симптоми на тревога и депресия и ниско самочувствие.

Ако не се получи подходяща помощ, това вредно поведение може да доведе до емоционални проблеми. Добра идея е да се потърси професионална помощ, за да се подобри възприемането и разбирането на чувствата и емоциите, като се намерят здравословни начини за установяване на междуличностни отношения в бъдеще.

Всеки човек е преминал през различни неща в миналото, които определят как ще възприема света и как ще взаимодейства с другите. Причините за емоционалната зависимост са много и могат да бъдат различни за всеки човек, като също така обхващат много фактори. Някои от най-честите причини включват:

Липса на самочувствие

Ниското самочувствие и липсата на увереност при някои пациенти могат да доведат до необходимостта да търсят потвърждение и одобрение от други хора, за да се чувстват ценени и приети.

Несигурност

Липсата на доверие в силата на емоционалните връзки е нещо, което може да накара някои хора да се чувстват уязвими и да търсят сигурност или защита в другите.

Потребност от обич

Търсенето на любов, приятелство и внимание могат да доведат до емоционална зависимост, особено ако засегнатият човек не е получил достатъчно обич и човешка топлина през живота си.

Емоционални травми

Нещастните събития от миналото оставят дълбоки и трайни белези, които могат да повлияят на емоциите и да доведат до търсене на безопасност и подкрепа от близките.

Тормоз в миналото

Жертвите на емоционално или физическо насилие са по-склонни да развият емоционална зависимост, тъй като често срещат трудности при установяването на здрави междуличностни отношения. Емоционалната зависимост се проявява чрез няколко общи симптома като желание за внимание, страх от изоставане и самота, липса на самочувствие и неспособност за вземане на решения. Няма разлика между мъжете и жените в това отношение, така че всеки може да страда от негативните последици на емоционалната зависимост.

Източник: vesti.bg