stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

„С бистър ум зад волана“: Започват масови проверки за алкохол и дрога

"Пътна полиция" ще извърши широколентови проверки в няколко обекта на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) в страната. Проверките са част от кампанията „С бистър ум зад волана“, на която беше дадено начало вчера в Националния пресклуб на БТА в София. Целта ѝ е превенция на пътните произшествия, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, посочват организаторите от БПГА.

На бензиностанции в цялата страна, са поставени стационарни дрегери и ще се раздават еднократни тестери за установяване на алкохол.

"Тестването е доброволно и цели самоконтрол от страна на шофьорите, които тръгват на път за Великденските празници. То няма общо с проверките на МВР и се извършва отделно в обектите на БПГА", посочват организаторите.

"Част от обектите ни са предоставили възможност на представители на МВР да извършват широколентови проверки, свързани с нивото на безопасност на автомобилите, състоянието на водачите, както и дали към водача, или моторното превозно средство има издадено нарушение и тяхното връчване", обясни по време на старта на кампанията Живодар Терзиев, председател на БПГА.

В рамките на тази кампания "Пътна полиция" ще партнира, когато организаторът заяви желанието си, но това не означава, че междувременно "Пътна полиция" няма да работи. Проверките и контролът ще продължават да бъдат осъществявани, каза преди дни инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ – Главна дирекция "Национална полиция".

Комисар Димитър Мичев, началник на отдел „Пътна полиция“, посочи, че за първите три месеца на 2023 г. са установени над 2400 случая на управление на МПС след употреба на алкохол и над 1200 – след употреба на наркотични вещества.

Източник: dariknews.bg