stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Синтетичната дрога фентанил погубва на година 70 000 американци след предозиране

САЩ винят Мексико за цунамито от синтетичния опиоид фентанил, който е причина за рекорден брой смъртни случаи от свръхдоза в Америка.

Преди няколко дни Ройтерс съобщи, че според правителствени данни и изтекли военни документи мексиканската армия значително е увеличила, в доклад със задна дата, броя на набезите срещу нарколаборатории, които според нея са извършени по времето на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Документите, които са били открити сред милиони имейли, изтекли миналата година от хакерската група “Гуакамая“, показват, че преразглеждането се дължи на включването на стотици неактивни лаборатории в списъка на извършените конфискации по време на президентството на Лопес Обрадор.

.

Така Мексико вече твърди, че властите са разбили 635 лаборатории за синтетични наркотици през 2019, 2020 и 2021 г. - първите три години от управлението на Лопес Обрадор - в сравнение със 104 акции, както страната беше съобщила по-рано за същия период.

Ройтерс посочва, че данните се оспорват от двама бивши високопоставени представители на правоприлагащите органи в Мексико и САЩ, както и двама действащи източници от мексиканската сигурност.

"Тези числа са възмутителни и не струват колкото хартията, на която са написани", заяви Матю Донахю, когато му беше представен анализът на данните на Ройтерс. Той е бивш регионален директор на Американската агенция за борба с наркотиците (ДЕА), който преди това е работил в Мексико и се е пенсионирал от агенцията миналата година.

Според него цифрите са имали за цел "да успокоят Съединените щати и да създадат впечатление, че правят нещо, докато очевидно не правят".

Кой не казва истината?

Липсата на операции срещу лаборатории за фентанил е твърде невероятна, тъй като според двамата източници от сферата на сигурността мексиканските престъпни организации отдавна са се насочили към масово производство на наркотика на родна земя - тенденция, която се ускори, след като Китай класифицира фентанила като контролирано вещество през 2019 г.

На 15 март обаче президентът Лопес Обрадор за пореден път заяви на редовна пресконференция: "Непрекъснато унищожаваме лаборатории".

Всъщност Ройтерс посочва, че преразглеждането на данните е станало няколко седмици преди посещението на Лопес Обрадор в Белия дом през юли 2022 г. на фона на засилващия се натиск от страна на САЩ върху Мексико да направи повече в борбата с производството и трафика на фентанил. Мексико отрича там да се произвежда фентанил

Размяна на обвинения между Вашингтон и Мексико

Вашингтон и Мексико си отправят взаимно изключващи се обвинения. Например на 13 март министерството на външните работи на Мексико заяви, че службите му за сигурност "нямат данни" за производство на фентанил в страната, което противоречи на твърденията на ДEA, че мексиканските наркокартели доминират в цялата световна верига за доставки на фентанил.

В потвърждение на това говори фактът, че конфискациите на фентанил от американските власти на южната граница с Мексико бият рекорди година след година. По данни на американската агенция "Митници и гранична защита" през финансовата 2022 г. американските служители са заловили 6 397 кг фентанил, което е с 33% повече в сравнение с предходната година.

Всъщност външното министерство на Мексико отговорило на въпросите на Ройтерс относно данните от лабораторните обиски като препратило на агенцията изявленията на външния министър Марсело Ебрард относно трафика на фентанил, в които той заявява, че фентанилът се пресова в хапчета в Мексико, но самият наркотик не се произвежда там. Фентанилът влизал в Мексико от САЩ и “азиатски страни“, придобивал търговски вид и поемал към пазара.

В същия тон се изказа и мексиканският президент, който заяви, че в САЩ и Канада влизат директно по-големи количества синтетичен опиоид фентанил, отколкото в Мексико, отвръщайки на критиките на САЩ относно резултатите му в борбата с този смъртоносен наркотик.

Фентанилът е мощно болкоуспокояващо средство, обвинявано, че подхранва рязкото увеличаване на броя на смъртта от свръхдоза наркотик в САЩ, а някои републикански законодатели призоваха Вашингтон да разреши използването на военна сила в Мексико, за да бъдат обуздани наркокартелите.

През февруари Ан Милграм, ръководител на Американската агенция за борба с наркотиците (ДЕА), заяви пред американските законодатели, че мексиканският картел "Синалоа" и конкурентният картел "Халиско" са отговорни за "по-голямата част" от фентанила, който влиза в Съединените щати“.

Мексико се защитава

Обвиненията на Мексико не се ограничават само до това, че синтетичният опиоид влиза в страната и от САЩ.

Преди няколко дни Мексико подаде жалба по гражданско дело срещу базирани в САЩ производители на оръжия, в стремежа си да се справи с трафика на оръжия за мощните наркокартели.

През септември американски съдия отхвърли иска за 10 млрд. долара, с който се искаше американските производители на оръжия да бъдат държани отговорни за улесняване на трафика на смъртоносни оръжия през границата.

"Благоприятното решение на апелативния съд ще позволи на правителството да докаже делото си по същество - че практиките на производителите на оръжия за маркетинг и дистрибуция се равняват на активно улесняване на трафика на техните оръжия в Мексико", се казва в изявление на мексиканското правителство.

Какво прави Америка?

Междувременно политическите среди в САЩ започват като че ли да осъзнават, че либерализирането на режима за наказване притежанието на наркотици е контрапродуктивно. Поради това щатските законодатели в цялата страна реагират на най-смъртоносната криза със свръхдози в историята на САЩ, като настояват за по-строги наказания за притежание на фентанил и други мощни опиоиди, произведени в лаборатории, посочи Асошиейтед прес.

От 2020 г. насам употребата на свръхдоза наркотици в САЩ причинява повече от 100 000 смъртни случая годишно в страната, като около две трети от тях са свързани с фентанил. Това е повече от 10 пъти повече смъртни случаи в резултат на употреба на наркотици, отколкото през 1988 г., по време на бума в употребата на крек, посочва АП.

Пристигналият вече в САЩ фентанил се смесва с други наркотици, включително кокаин, хероин, метамфетамини и фалшиви хапчета оксикодон. Някои потребители го търсят. Други не знаят, че го приемат.

Но поглъщането на 2 милиграма фентанил може да бъде смъртоносно, което означава, че 1 грам може да съдържа 500 смъртоносни дози.

Преди няколко дни Мексико съобщи, че при операция на армията в къща в Тихуана, на границата със САЩ, са били открити 1,8 млн. хапчета фентанил (400 кг). Дали у някой има съмнение за къде е бил приготвен да замине наркотикът?

През 2022 г. Агенцията за борба с наркотиците (ДЕА) са иззели достатъчно фентанил, за да убие всеки американец, припомня Би Би Си. ДЕА твърди, че са били заловени 379 млн. потенциално смъртоносни дози фентанил.

Не бива да се забравя, че фентанилът е силно пристрастяващото вещество, което е 50 пъти по-силно от хероина. През миналата година са били конфискувани над 4 500 кг фентанил, както и над 50,6 млн. хапчета, които са били направени така, че да приличат на различни болкоуспокояващи с рецепта.

"Фентанилът е най-смъртоносната заплаха от наркотици, с която страната ни се е сблъсквала някога", заяви шефката на ДЕА Ан Милграм. Тя каза, че "фентанилът е навсякъде“.

По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) през 12-месечния период, приключил през януари 2022 г., 107 375 души в САЩ са починали от свръхдози и отравяния с наркотици. Зашеметяващите 67% от тези смъртни случаи са свързани със синтетични опиоиди като фентанил.

Броят на жертвите нараства. С всяка година. Което означава, че и трафикът на смъртоносен фентанил към САЩ нараства.

Източник: 24chasa.bg