stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Вейпинг устройствата водят до пристрастяване при подрастващите

Все повече подрастващи използват електронни устройства, които съдържат никотин. Те се наричат вейпинг устройства. Според голямо рецензирано проучване, ръководено от Австралийския национален университет, това се превръща в сериозен проблем, който повишава риска от редица заболявания сред децата.

Информацията, която учените използват е получена от над 400 изследвания и доклади, проведени в Австралия. Прегледът потвърждава множеството рискове от електронните цигари, особено за непушачи, деца, юноши и млади възрастни. Почти всички електронни вейпинг устройства съдържат никотин, който може да доведе до зависимост. При по-младите рискът от поява на пристрастяване към никотиновите устройства е по-голям, тъй като техният мозък все още се развива.

Пристрастяването е сериозен здравословен проблем, който води до психическа и/или физическа зависимост към определено вещество или действие на такова.

Пристрастяването към електронните никотинови устройства може да бъде причина на повтарящи се цикли на отказване, раздразнителност, негативни емоции и копнеж до повторното използване на устройствата, което да доведе до нормализиране на състоянието. Сред подрастващите се наблюдава трудно съсредоточаване и изчакване до края на даден урок или вечеря със семейството.

Според проведения аланиз употребата на електронните вейпинг устройства повишава риска от отравяния, особено сред по-малките деца, гърчове, загуба на съзнание и припадъци, в резултат на предозиране с никотин. Могат да се появят и други оплаквания като главоболие, кашлица и раздразнено гърло.

В много редки случаи е отбелязана и появата на изгаряния, в резултат на взривяване на батериите на електронните устройства. Рискът от настъпването на негативни промени в кръвното налягане, сърдечната честота и нормалните функции на белите дробове също е повишен.

В хода на проучването учените установяват, че в повечето случаи електронните устройства не се използват за отказване на тютюнопушенето. Това е така, тъй като голям брой от употребяващите са подрастващи, които не ги употребяват с тази цел, или просто не спират използването на обикновени никотинови продукти.

При пордрастващитие, които използват електронни вейпинг устройства, е отбелязан трикратно по-висок риск от тютюнопушене на обикновени цигари, в сравнение с този, при техни връстници непушачи.

Получената информация потвърждава притесненията на учените за множеството вредни въздействия на електронните вейпинг устройства върху здравето, особено сред подрастващите.

Източник: puls.bg