stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Ежедневната употреба на марихуана е свързана с рискове за сърцето

Нови изследвания показват, че пушенето на трева далеч не е безвредно. Според изследователите вероятността от развитие на коронарна болест на сърцето при ежедневно употребяващите марихуана е с около една трета по-голяма в сравнение с хората, които никога не са употребявали този наркотик.

Марихуаната става все по-широко достъпна и връзката ѝ със сърдечните заболявания е обезпокоителна, споделят авторите на проучване, в което се събират данни за здравето и навиците на 175 000 души и тяхната употреба на марихуана. За да увеличат шансовете, че резултатите им могат да определят дали марихуаната причинява увеличаване на риска от сърдечни заболявания, те използват генетичен подход, наречен Менделеева рандомизация, с данни от независима генетична група.

След като взели предвид възрастта, пола и основните рискови фактори за сърдечни заболявания, изследователите установили, че вероятността употребяващите марихуана да имат сърдечни заболявания е с 34% по-голяма от тази на тези, които никога не са опитвали марихуана. Изследователите са установили, че употребата на канабис е свързана с по-високи нива на вид мазнини в кръвта, наречени триглицериди, и LDL холестерол, както и с по-висок индекс на телесна маса.

Други проучвания сочат, че THC (тетрахидроканабинол), съставката в марихуаната, която предизвиква психоактивни ефекти, действа върху рецептори, намиращи се в централната нервна система, както и в сърцето и кръвоносните съдове. Изследователите предполагат, че THC в кръвоносните съдове може да предизвика възпаление и натрупване на плака, което може да доведе до сърдечно заболяване.

Изследователите предупреждават, че ефектът от марихуаната може да е още по-лош за хора, които вече имат сърдечни заболявания. "Има някои данни от наблюдения в миналото, които доста убедително показват, че марихуаната води до повишен риск от сърдечни пристъпи, но това е предимно при по-млади хора. Това, което бих казал, е, че лекарите могат да съветват пациентите със сърдечни заболявания, че тя вероятно няма положителен ефект, а може да има отрицателен ефект. Мисля, че точният ефект върху риска от инсулт и инфаркт все още не е известен."

Все още има много неизвестни за връзката между канабиса и сърдечните заболявания", казват експерти. Предложени са някои теории за това защо хроничната употреба на марихуана може да доведе до сърдечни заболявания, казват те.

"Възможно е това да е възпаление или повишаване на кръвното налягане или сърдечната честота, или струпване на тромбоцити, които могат да причинят съсирване, или други фактори в кръвта, или спазъм на артериите. Остава малко неясно, но мисля, че това мащабно проучване потвърждава, че хроничната употреба на марихуана може да бъде рисков фактор за коронарна болест на сърцето".

Експертите са особено загрижен за младите хора, които смятат, че канабисът е безвреден. Но ефектите на марихуаната върху сърцето може да се проявят едва след години, казват те."Съществува голям потенциален риск за сърдечни заболявания, както и за проблеми с белите дробове и други телесни увреждания, ако се използва хронично. Ако не сме проактивни в подхода си, ще се окажем в подобна ситуация, в която се оказахме с тютюна, опитвайки се да разберем как да повишим осведомеността и образованието си за вредите, които канабисът може да причини, точно както правим с цигарите."

Източник: actualno.com