Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Смъртните случаи в Англия и Уелс от злоупотреба с алкохол са достигнали най-високите нива от 20 години насам след рязко покачване от началото на блокирането заради COVID-19, сочат данните на правителството, публикувани в четвъртък. Данните от Службата за национална статистика (ONS) показват, че е имало 7 423 смъртни случая, пряко причинени от злоупотреба с алкохол - 20% ръст спрямо 2019 г.

Рязкото покачване беше белязано от 17% увеличение през второто тримесечие на годината, след като Обединеното кралство започна първото блокиране заради коронавируса през март 2020 г., с 22% и 28% повишения през следващите тримесечия.

Сади Бонифейс, ръководител на научните изследвания в Института за алкохолни изследвания, нарече доклада "тревожен" и каза, че увеличението "съвпада с началото на пандемията".

Числата на ONS сочат, че повечето от смъртните случаи са свързани с дългосрочна злоупотреба с алкохол и зависимост, предизвикваща алкохолно чернодробно заболяване, алкохолно отравяне и психични и поведенчески разстройства поради употребата на алкохол.

Бонифейс заяви, че увеличението "не се обяснява с хора, които преди това са пили по-ниски от рисковите нива, увеличавайки консумацията си по време на пандемията", въпреки това, което тя определи като "значителни промени в моделите на пиене по време на пандемията".

Тя каза, че причините за нарастването са "вероятно включват по-нататъшно увеличение на потреблението сред хората, които вече пият с по-висок риск" и "около достъпа до здравни грижи".

"Тези смъртни случаи не бяха неизбежни, но за съжаление една от многото косвени последици от пандемията, които трябва да бъдат разгледани внимателно при планирането на възстановяването", добави тя.

Данните също така показват, че смъртността от алкохол е значително по-висока в най-нуждаещите се райони на Англия и Уелс. В Англия мъжете, живеещи в най-бедните райони, са четири пъти по-склонни да умрат от алкохол от тези в най-богатите. Жените от бедните райони са три пъти по-склонни да умрат от алкохол, отколкото в най-богатите райони. Като цяло мъжете са почти два пъти по-склонни да умрат от алкохол.

Източник: dnes.bg

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1839284
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
207
840
3147
1831506
20466
37282
1839284

Вашият IP адрес: 3.236.68.118
2021-07-29 03:34