Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

За проучването, което е проведено от няколко университета и изследователски центъра в Европа, 22 души на възраст между 8 и 30 г., които отговарят на критериите за пристрастеност към смартфони, са били сравнени с 26, които не отговарят на тези критерии.

С помощта на MRI сканиране учените анализират размера и нивото на активност на определени части от мозъка. Те установяват, че хората, които се считат за пристрастени към смартфоните си имат по-малък обем на сиво вещество (което се състои предимно от мозъчни клетки) в няколко области на мозъка, включително  и лявата предна инсула. Тази част се свързва със зависимост към определени вещества – пишат изследователите.

Екипът също така установява, че колкото по-високо е нивото на пристрастеност към смартфоните, толкова по-ниска е активността и обема в дясната предна цингуларна кора. Тази част от мозъка се свързва със съчувствието, емоциите и вземането на решения и също се повлиява от други видове пристрастености.

Според учените тези резултати са първата индикация, че прекалено силната връзка с телефона не само влияе върху поведението ни, но мозъкът ни се променя и на физическо ниво.

Изследването ясно показва, че прекомерната употреба на смартфони и изказвания от типа на „трудно ми е да се съсредоточа в клас, върху домашното или в работата заради телефона“ и „ставам нетърпелив и раздразнителен, когато телефонът не ми е в ръката“ – изглеждат доста сходни с други видове пристрастеност и може да имат сериозни отрицателни ефекти върху физическото и душевно здраве.

Източник: nationalgeographic.bg

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1839129
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
52
840
2992
1831506
20311
37282
1839129

Вашият IP адрес: 3.236.68.118
2021-07-29 01:46