Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Четири компании, производители на лекарства, се изправят днес пред съда по заведено от няколко големи окръга в щата Калифорния дело за предизвикване на масово използване на опиоиди, подвеждащо обозначавани като болкоуспокояващи средства.

Делото срещу Johnson & Johnson, Teva Pharmaceutical Industries Ltd, Endo International PLC и AbbVie's Allergan unit е едно от хилядите, заведени от отделни щати и местни власти в САЩ. Ищците настояват за търсене на отговорност от фармацевтичните компании за кризата с използването на лекарства. Според американския Център за контрол и превенция на заболяванията в периода 1999-2019 г. опиоидите са довели до смъртта на близо 500 000 души в САЩ в резултат от свръхдоза.

Гъстонаселените окръзи Санта Клара, Лос Анджелис, Ориндж и град Оукланд обвиняват четирите компании, че измамно са маркирали болкоуспокояващи средства като са омаловажавали рисковете от пристрастяване към тях. Производителите на лекарства твърдят, че са действали както е редно и не са причина за повсеместното използване на опиоиди, информира БТА.

Ако съдията от върховния съд на Ориндж Каунти Питър Уилсън прецени, че компаниите подлежат на наказателна отговорност, калифорнийските окръзи претендират за 50 милиарда долара, които производителите ответници да изплатят. Това включва разноските по компенсирането на предизвиканите щети и глоба. Над 3400 подобни съдебни дела, свързани с епидемията от използване на опиоиди, предстоят в национален мащаб. Единственото друго дело, стигнало до съдебна фаза по обвинения за подвеждащо предлагане на опиоиди, се гледаше през 2019 г. в щата Оклахома. По него съдът присъди "Джонсън & Джонсън" да изплати 465 милиона долара, а компанията обжалва.

Други дела са насрочени да започнат пред следващите месеци, което засилва натиска върху производителите на лекарства да постигнат съдебни споразумения. Трите най-големи дистрибутори на лекарства в САЩ предложиха да изплатят общо 26 милиарда долара за уреждане на заведените срещу тях дела. Предлаганата сделка още не е финализирана.

Източник: novini.bg

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1813050
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
249
340
589
1806488
31514
61150
1813050

Вашият IP адрес: 3.80.5.103
2021-06-22 13:04