Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

На тялото му е нужно доста време да се възстанови от ефектите на пушенето. Смята се, че за това са нужни около седем години. Организацията American Cancer Society описва това с точност.

Първият ден след последната цигара
Изминали са двайсет минути от последната цигара, сърдечният ритъм и кръвното налягане се връщат към нормалното. В рамките на следващите осем часа нивото на въглероден оксид в кръвта, който никотинът съдържа, намалява. След първите 24 часа  рискът от сърдечен удар е намалял значително.

Няколко дни след последната цигара
Страничен ефект от пушенето е, че вкусът и обонянието се влошават. Това се нормализира в рамките на два дни след последната запалена цигара. Така че след третия и четвърти ден ще бъдете изумени колко вкусни са много неща.

Девет месеца след последната цигара
Кашлянето и недостигът на въздух спират през следващите седмици. Синусите се освобождават. The American Cancer Society обявява, че „малките, подобни на косъмчета структури, чиято цел е да транспортират слуз от дробовете, сега възстановяват своята функция.“ Резултатът: по-чисти дробове и намален риск от възпаление.

Пет години след последнага цигара
След една година без цигари е вече наполовина по-малко вероятно да се разболеете от коронарна болест на сърецето, отклкото когато сте пушили. След пет години рискът от инфаркт също намалява наполовина.

10 години след последната цигара
След десет години рискът от фатален рак на белите дробове е намалял наполовина. Същото важи и за рискът от рак на бъбреците, панкреаса и устната кухина.

15 години след последната цигара
След 15 години вече сте се възстановили. С други думи вече не сте застрашени от инфаркт, рак или смърт от някой, който никога не е пушил.

Източник: nationalgeographic.bg

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1813046
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
245
340
585
1806488
31510
61150
1813046

Вашият IP адрес: 3.80.5.103
2021-06-22 12:58