stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Евродоклад: В България най-много се употребява марихуана

В нашата страна най-често се употребява марихуана (8,3 на сто), като момчетата и младите мъже прибягват два пъти по-често от момичетата и младите жени към този наркотик. Екстази взимат 2,9 на сто от българите на възраст 15-34 години, амфетамин – 1,3 на сто, а кокаин - 0,3 на сто. Сред българите, лекувани от наркотична зависимост (3423 души), най-много са потребителите на хероин (73 на сто). За 2015 г. България е отделила бюджет от два милиона лева за борба с наркотичните зависимости. Случаите на свръхдоза у нас са отбелязали връх през 2008 г. (над 70), като след това се наблюдава траен спад и отново повишение миналата година – до 17 случая. Най-често властите у нас изземат марихуана, хероин, амфетамин, метамфетамин и хашиш.

Как марихуаната причинява хаос в мозъка?

brain

Как марихуаната влияе на мозъка?
Това е един интересен и много дискутиран въпрос през годините, който е залегнал в дискусиите за ползите и вредите от лекия наркотик. Един студент от Лайденския университет в Холандия е направил поучително видео за видео конкурса Brain Awareness поставен от Обществото за Невронаука през 2013 г.

Учени: Марихуаната утроява риска от психоза

Мащабно проучване показа, че системното пушене на канабис намалява притока на кръв във всички части на мозъка. Хората, които системно употребяват марихуана „имат необичайно нисък приток на кръв във всяка част на мозъка, включително в опасните зони, свързани с развитието на Алцхамер“, обяви „Дейли Мейл“, като се базира за проучване в САЩ.

Синтетичен наркотик "чай" или "спайс", "подправка" и други

4723f568c9b0

 Синтетичният наркотик „чай“, познат още като „дизайнерски“ наркотик, „подправка“, „спайс“ и други, е психоактивна смес за пушене, която се състои от компоненти от растителен и синтетичен произход. Често това са тютюн, коноп, хавайски роза, градински чай, мащерка и женшен, напоена с концентриран разтвор на изкуствения наркотик JWH-018. Употребата на синтетичния наркотик „чай“ крие голяма опасност, защото той бързо предизвиква психическа и физическа зависимост, води до деградация на личността и причинява големи щети на тялото.

Опасна ли е тревата?

tumblr lva9189zu51r6ubozo1 500

 

Няма друго вещество като тревата, което да има толкова много привърженици и толкова много противници. Ако съберем 100 човека в една стая, поне 70 от тях ще са опитвали някога марихуана, поне на 50 от тези 70 ще им е харесало много и вероятно всички те ще се застъпят твърдо „за” тревата. Може би ще кажат най-различни неща – че те отпуска, че те разнообразява, че те кара да се заливаш от смях, че те сближава с другите, че ти освежава живота ...  Да, не е случайно, че тревата е толкова популярна.