Новите психоактивни вещества

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Осемнайсетгодишен младеж преби медицинска сестра в "Пирогов" миналата седмица, след като бил приет в токсикологията за "употреба на марихуана". Бил завързан, но успял да се освободи сам според твърдението на болницата и часове по-късно е сложил край на живота си. По разказа на бащата на момчето седмица преди трагедията започнали внезапни коренни промени в поведението му. Спрял да спортува и да контактува с близките си, започнал да проповядва религиозни и сатанински послания, смятал, че е "избраният". Бащата си обяснява промяната със "секта, която го е зомбирала", защото младежът не взимал наркотици, освен че пушел марихуана.

Специалисти по зависимостите обаче дадоха друго предположение - синтетични наркотици или т. нар. дизайнерска дрога, която може да действа точно така - с резки животозастрашаващи промени в поведението. От "Пирогов" отказаха да дадат на "Дневник" подробности дали пробите от младежа показват наличие на други наркотични вещества. Те повториха само информацията от деня на инцидента, че чрез тест е установена употреба на марихуана, но не пожелаха да уточнят и какъв е бил тестът. Въпросите какво точно е взело момчето и какви са проверките, които правят в токсикологиите, обаче са съществени, защото от това може да зависи животът и на други осемнайсетгодишни хора в разцвета на силите си.

Какво е дизайнерска дрога и защо съществува?
Дизайнерска дрога е популярното название на ново поколение наркотични вещества, които масово заливат пазарите в последните пет години. Първият потресаващ случай, който насочи вниманието към тях, е от 2012 г. когато мъж под влиянието на "новото LSD" изяде лицето на бездомен човек на улицата в Маями. През 2013 г. ООН предупреди, че тези нови видове наркотици, идващи предимно от Китай, се разпространяват със светкавична скорост и се превръщат в сериозна заплаха. А през 2017 г. броят на синтезираните нови формули, достъпни в целия свят, е вече тройно повече от тогава - около 650. 
Тези наркотици се произвеждат от комбинации от разнообразни химични, промишлени и дори строителни материали, което ги прави невъзможни за улавяне с познатите наркотични тестове. И понеже властите не смогват на темпото, с което навлизат, за да ги вписват в списъците със забранени вещества, та са и на практика легални. Още по-достъпни са и заради ниската си цена. В репортаж на "България он ер" младежи споделят, че 3-4 цигари от така наречената "билка", която прилича на синтетичен канабис, струват 10 лева и се намират много лесно. В материала Стефан Бакалов от Агенция "Митници" коментира, че суровината е изключително евтина и за 1000 долара можеш да поръчаш един килограм от Китай, а от един килограм се получават 10 хиляди дози. Производството на дизайнерска дрога е "с една единствена цел – да се заобикаля анти-дрога законодателството и ограниченията за внос-износ, произвеждайки абсолютно нова субстанция и ново химическо съединение, което все още не фигурира в забранителните списъци. По този начин за кратък период от време пазарът може да бъде наводнен с нещо, което е евтино, силно потентно, законно (не е все още забранено) и без никаква информация и изследвания за дозите и ефектите му върху човешкия организъм", коментират в анализ по темата от Българско либертарианско общество. Строгите политики и мерки срещу традиционните наркотици са довели дотук, и особено в България, смятат от организацията. "Заплахата от затвор дори за цигара трева, засиленият контрол върху автомобилните водачи, тестуването на ученици и младежи и общата стигма върху употребяващите наркотици роди и засили търсенето на полу-легални, по-евтини и неоткриваеми за тестерите субстанции... а търсенето определя предлагането." Ако мерките продължават да се затягат, каквато е тенденцията у нас, инцидентите като този в "Пирогов" ще зачестяват, защото тийнейджърите вече масово се преориентират към дрогите, за които не могат да ги хванат, прогнозират либертарианците.

Природен и синтетичен канабис
Растителният и синтетичният канабис са две много различни неща. Освен цената им, достъпността и отношението на закона към тях, съвсем различни са и въздействието им и рисковете за здравето. Аргументите за легализиране на канабиса тук са без значение, но заради случая в "Пирогов" е важно разграничаването на растението от синтетичния продукт, защото първото не застрашава пряко живота, а второто - да. Ефектите на прекомерна употреба на марихуана се свързват с отпадналост, сънливост, нарушена координация, мускулна слабост и понижено кръвно налягане - точно обратните на агресията, която е демонстрирал младежът в онази вечер в "Пирогов", посочват от Либертарианското общество. Освен това ефектите на тревата стават незабележими към третия час след прием чрез пушене, докато момчето е проявило агресия дълго след като е било прието в токсикологията, пресмятат либертарианците. Причината да се установи употреба на марихуана в организма му е това, че веществото остава в кръвта със седмици, докато синтетичните дроги не могат да бъдат уловени, дори когато човек е все още под влиянието им.
"Със сигурност марихуаната не е причинител на това агресивно поведение. Вероятно е пушил марихуана, защото много хора пушат, но употребяват и съзнателно или без да знаят и много други опасни субстанции", коментира и д-р Александър Канчелов, специалист по психиатрия и лечение на зависимости, президент на Българската асоциация за метадоново лечение и член на Борда на директорите на Европейската асоциация за лечение на опиева зависимост в интервю по Нова телевизия.
"Новите наркотични субстанции водят много бързо до пристрастяване, неадекватни реакции, които често са свързани с микропсихотични епизоди, регресивно поведение и много сериозна агресия. Имат много рязко увреждащо действие и с много висок риск за агресивни действия, предозиране и смърт.", казва специалистът. По думите му тези субстанции заливат и България. "През последните една-две години повечето случаи, за които се съобщава в медиите, са свързани с употребата и комбинираната употреба на такива субстанции. Рядко обаче причината за фаталните инциденти се свързва с реалния причинител", коментира Канчелов. Дизайнерските дроги могат да се приемат по различни традиционни начини например чрез пушене или поглъщане, "но разликата е в това, че те водят до много резки психиатрични и мозъчни увреждания, особено при младите хора, които некритично ги употребяват". В конкретния случай според специалиста по зависимостите "има преморбидни данни за вероятни личностови и други психични проблеми, което е често срещано при хората, които активно употребяват наркотични субстанции. И комбинирането на такива субстанции може да доведе до резки промени в поведението и психичното състояние".

Скрити от света
Доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, публикуван тази година, показа, че най-популярното наркотично вещество сред българите е марихуаната (за която вече има по-евтина, по-силна, но и далеч по-опасна алтернатива), а най-честите потребители са младежите между 15 и 24 години. Същевременно България е на трето място в Европа по употреба на амфетамини от ученици, а според анализ на Световната здравна организация като цяло подрастващите у нас оглавяват класациите за злоупотреба със забранени вещества. Дизайнерсата дрога обаче е невидима и за тестерите, и за закона. Това означава, че всички младежи, които са я открили, са извън мрачната статистика и истинската статистика е всъщност много по-мрачна. Обаче свят без наркотици е утопична идея. Строгите мерки срещу притежанието и разпространението им очевидно не дават резултат, още повече когато и самите наркотици еволюират. Трябва да се смени подходът.
Ако фокусът се постави върху превенцията, особено сред учениците и младите хора, картината може би ще се промени, но това няма как да стане достатъчно бързо, че да бъдат спасени всички застрашени животи в момента. Още случаи като този в "Пирогов" ще има дотогава, докогато отговорните институции не насочат усилията си на правилното място. На Исландия й отне около 20 години да замести пороците сред тийнейджърите със спорт и хобита, благодарение на целенасочени управленски решения и добре премислени нови политики. Те са публични и се предлагат на всяка общност и държава, която ги поиска. Остава само и България да ги поиска.

Източник: http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/11/02/3070257_za_sushtestvenite_razliki_mejdu_marihuanata_i/

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

968702
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
259
566
1555
954670
40335
44650
968702

Вашият IP адрес: 3.214.184.250
2020-01-29 11:36