Новите психоактивни вещества

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Нов синтетичен опиоид, който е свързан с най-малко 50 смъртни случая, кара няколко американски щата да бързат да спрат неговото разпространение, а правоохранителните органи в щата Канзас искат спешно да бъде забранен. Най-малко три други щата – Охайо, Уайоминг и Джорджия, вече са предприели действия за забраната на U-47700, след като той е бил свързан със случаи на свръхдоза. Говорителка на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ (DEA) е казала, че Агенцията изучава опиоида, но още не е предприела действия за поставянето му под контрол.

U-47700 е почти осем пъти по-силен от морфина, разпространява се в различни форми и може да бъде инжектиран, смъркан или приеман през устата.

„Синтетичните опиоиди като U-47700 са една от четирите категории нови наркотици, наред със синтетичните канабиноиди (като „Спайс“), синтетичните катинони („соли за вана“) и синтетичните халюциногени. Всяка категория имитира ефектите на съответните органични наркотици“, казва говорителката на DEA Барбара Карено.

Стив Хаул, областен прокурор на област Джонсън, щата Канзас, казва, че два смъртни случая в неговата област са били свързани с U-47700, а още няколко фатални свръхдози на други места в щата също могат да имат връзка с наркотика. Хаул не е дал подробности за тези случаи.

Трудно е да се определи точният брой на фаталните свръхдози, защото наркотикът е нов и невинаги се открива при първоначалните изследвания на починалите, казва Хаул. Най-вероятно е веществото да бъде открито чрез правените по време на аутопсията тестове за наркотици.

„Имаме чувството, че този наркотик е дори по-опасен от другите синтетични наркотици, които сме виждали в службата ни“, казва Хаул.

Дори при това положение, наркотикът едва ли ще може да бъде забранен в Канзас преди август заради стъпките, които са необходими за включването му в списъка на контролираните вещества. Включването му ще го направи незаконен за притежание, продажба или разпространение.

Буквата U в наименованието му идва от Upjohn – фармацевтична компания, която е разработила наркотика в средата на 70-те години на миналия век, когато учените са търсели синтетична алтернатива на морфина, казва Бари Лоуган, началник на съдебномедицинската токсикология в NMS Labs в Уилоу Гроув, щата Пенсилвания – компания, която предоставя лабораторни услуги на правителството и на частни клиенти.

„Учените са търсили ново обезболяващо лекарство, Свещеният Граал на обезболяващите, който няма свойствата да предизвиква зависимост или потискане на дишането като хероина и другите опиати“, казва Лоуган, който наскоро е говорил за синтетичните опиоиди на международна конференция в Будапеща.

Изследователите на Upjohn са изнамерили и патентовали няколко химични съединения, търсейки своето супер лекарство, казва Лоуган. За някои от съединенията е писано в научната литература, включително и за методите, по които се правят.

Upjohn се слива с Pharmacia AB преди две десетилетия и в крайна сметка става част от Monsanto.

Химиците от Китай и Източна Европа могат да намерят рецепти за много от наркотиците, включително U-47700, като комбинират регистрациите на патенти в интернет и старите научни списания, казва Лоуган.

NMS Labs е установила около 50 смъртни случая на територията на САЩ, които могат да са свързани с U-47700. Наркотикът е бил забелязан от компанията през декември 2015 г.

Барбара Карено казва, че DEA се затруднява да се справи с всички нови съединения, които се създават в лабораториите. Съдебномедицинските химици на DEA са идентифицирали 300 или 400 от тези химикали, но Агенцията е поставила под контрол само 20-30 от тях.

U-47700 се произвежда от химически компании в Китай, който миналата година забрани 116 нови психоактивни вещества по настояване на САЩ.

„Химическите компании правят нови вещества, за да заместят забранените“, казва Карено. „Някой е свалил U-47700 от рафта.“

 Източник: http://www.drugsinfo-bg.org/aktualno/v-sasht-barzat-da-sprat-razprostranenieto-na-noviya-sintetichen-narkotik-u-47700/

logo pic new

stop

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

968650
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
207
566
1503
954670
40283
44650
968650

Вашият IP адрес: 3.214.184.250
2020-01-29 10:40