LSD и магически гъби

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Спадат към групата на халюциногените. Срещат се под формата таблетки, капсули, течност, най-често капната върху бучка захар или парче попивателна хартия. 

Приемане

Магическите гъби могат да се ядат сурови, сушени, сготвени в храна, на чай, както и на прах в капсули. LSD е ефективен, когато се приема през устата и това е единственият разпространен начин на приемане.

Ефекти

LSD
Това е най-силният от класическите халюциногени и ефектите му са непредвидими: засягат възприятията, настроението, връзката с околната среда и целостта на личността. Най-забележителни са визуалните явления – илюзии и халюцинации. Чувството за време се променя така, че човек го възприема забързано или забавено до пълно спиране. Характерни са и промени в настроението – от еуфория до потиснатост, депресия и ужас. Ефектът на този наркотик започва от 0,5 до 1,5 часа след приемането му и продължава няколко часа.
Имат ефекти, подобни на тези при LSD, но обикновено с по-малка интензивност и времетраене. Те настъпват около половин час след приемането им и могат да продължат около 4 часа, в зависимост от поетото количество. Употребилите често се чувстват отпуснати и в безтегловност. Магическите гъби причиняват халюцинации и изкривено възприемане на предмети, цветове и звуци.

Рискове

LSD
При приемане на халюциногени, често се случва т.нар. “лошо пътуване” – халюцинациите са неприятни, човек изпитва силен страх, чувства се под заплаха, смята, че животът му е в опасност, че е преследван или хванат в капан, че полудява неконтролируемо и необратимо. Повечето описани случаи с фатален край, свързани с употребата на LSD, са в резултат на инциденти, при които хората не са възприемали адекватно обстоятелствата – например скачане от висока сграда, вярвяйки, че могат да летят, катастрофи и инциденти при работа. LSD и всички други халюциногени задълбочават и усложняват съществуващи психични проблеми и заболявания (депресия, тревожност, шизофрения) и приемането им от хора с такива проблеми може да има опасни последици. При опити за системна употреба на LSD, към него бързо се развива толеранс. LSD и другите халюциногени не предизвикват физическа зависимост, но предизвикват слаба психическа зависимост.

Магически гъби
Поглъщането по погрешка на гъби от друг вид може да доведе до сериозни здравни усложнения и дори до смъртоносно отравяне. Поради нарушената преценка и неадекватното възприемане на действителността, за употребилият има голям риск от инциденти. Подобно на другите халюциногени, магическите гъби могат да задълбочат и усложнят съществували психически проблеми..

Жаргонни наименования – картон, есид, трип.

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1395941
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
169
3479
6341
1372832
52800
47377
1395941

Вашият IP адрес: 3.237.254.197
2020-10-29 05:21