Хероин

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Хероинът спада към групата на опиатите и се извлича от растението опиев мак. Суров опиум се получава, когато неузрелият семенник на растението се отдели и млякото, което излиза се изсушава. От него се получава морфин, от който чрез обработка се получава хероин. Чистият хероин е под формата на бял прах, но на „улицата“ се среща от жълтеникав до кафяв цвят.

Прием

Хероинът може да се пуши, инхалира, смърка и инжектира. Най-често веществото се инжектира венозно със спринцовка и игла, която бива употребявана от няколко зависими от хероин и по този начин се предават болести като СПИН, хепатит В, С и други инфекциозни болести. Хероинът действа от 4 до 6 часа. Ефектът зависи от състоянието на употребяващия, от степента на опит с веществото, приетото количество и начина, по който е взето.

Ефекти

Физически ефекти:

 • болки в главата, непрекъснати сърбежи по тялото (все едно буболечки лазят), повръщане, разсеяност, замаяност при първоначална употреба на хероин;
  забавяне на дишането и нормалното пулсиране на сърцето.
  Психически ефекти:

бърз отпускащ ефект, който идва като “проблясък”;

изчезва болката, отпадналостта, тревожността, гладът и студът;

употребяващият влиза в състояние на изключителна релаксация, затваря се във вътрешното си щастие и става напълно безразличен: заобикалящият свят вече няма значение.

Рискове

 • Приемане на свърхдоза по различни причини: вземане на голяма доза наведнъж, употреба на същата доза като преди, но след период на абстиненция (неупотреба), попадане на изненадващо високо ниво на чистота на веществото. 
 • Свръхдозата нерядко е придружена със смърт, поради забавяне на дишането от хероина;
  Възпаление и инфекция, поради безразличието и нехигиеничната употреба на игли.
 • Притъпяване на симптомите на различни болести, поради потискането на болковите усещания от хероина. Болестта може да не се разпознае или да се разпознае твърде късно;
 • Употребата на хероин нарушава менструалния цикъл, а понякога менструацията напълно изчезва.
 • Новородените бебета от майки, които употребяват, показват симптоми на абстиненция;
 • Опасна комбинация на хероин с други седативни вещества, защото различните вещества само взаимно усилват своите ефекти. Това може да има смъртоносни последствия.

Жаргонни наименования: материал, херц, херо, кафяво, стаф и др.

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2392336
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
103
528
631
2387224
1341
26401
2392336

Вашият IP адрес: 44.192.254.173
2023-10-03 03:46