Опасно – райски газ!

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Райският газ се превърна във водеща тема през последните седмици на м. юли 2022 година. Намиращ приложение в медицина отпреди повече от 200 години за нуждите на анестезията, използван и в кулинарията за пълнене на флакони със сметана на спрей, а по-рано и за газиране на вода в домашни условия и в заведения, райският газ се е превърнал в нещо като легален лек наркотик, който се използва за развлечение.

Забавлението, което той предоставя, приключва бързо (между 30 секунди и няколко минути), но ефектите от прекалената употреба може да са трайни – измръзване на устните, натравяния, частична парализа, панически атаки, дълготрайна загуба на концентрация и увреждане на дихателните пътища, сърдечно-съдови и неврологични проблеми, особено когато райският газ е в комбинация с алкохол и наркотици.

Към упойващите свойства на райския газ може да се развие психологическа зависимост. Според психолози той попада в списъка с психоактивни вещества.

Парламентът единодушно прие изменения в Закона за здравето и забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места.

Опасност райски газ 

 


Новата мода сред тийнейджърите – Колко опасен е райският газ?  

 

Райският газ може да увреди децата и да доведе до зависимост

 

 

Никотиновите торбички, или т.нар. снус, подобно на райския газ, се предлагат на всяка крачка. Въпреки че като никотинов продукт торбичките са забранени за продажба на непълнолетни, най-големите потребители са точно подрастващите.

Снусът се рекламира като никотин за орална употреба, с максимално намален риск за здравето – без тютюн и катран, без употребата му да предизвиква вредни изпарения (дим). В много страни снусът се използва от хора, които искат да откажат пушенето и се борят с никотиновата си зависимост. В България обаче подрастващите си създават зависимост и застрашават здравето си – тийнейджърите не се спират до една торбичка, а поетата огромна доза никотин (от няколко торбички) крие огромни рискове, освен първоначалното усещане за замайване и безтегловност.

 

До какво води употребата на снус  


Снус заплашва здравето на младежите


logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2292809
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
202
535
4512
2283505
18188
26439
2292809

Вашият IP адрес: 44.211.84.185
2023-05-29 03:27