ОТКРИТО

stzagora

 

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Зависимост е всяко поведение, което носи временно облекчение, временно удоволствие, а в дългосрочен план вреди и има отрицателни последици, 
но въпреки това човек не се отказва от него.
Габор Мате
 
Разговорът за различните зависимости не е лек – някои мислят, че са наясно за какво иде реч, други разбират зависимостта само като пристрастеност към определени вещества и изява на определено поведение.
 
Трети изпитват и страх, и болка, четвърти – отвращение и неприемане, а има и такива, които дори не говорят за това, все едно не съществува. 
 
Достатъчно сериозният проблем, пред който сме изправени като хора, изисква и надеждно средство за справяне с него – знание, достоверна информация, факти!   
 
Познанието за алкохол, цигари, наркотици (психоактивни вещества), хазарт и другите форми на зависимости, за тяхното влияние върху физическото здраве и социалното общуване, за дългия път до умението да казваш „Не“ и да правиш информиран избор е по-добрият начин за противодействие на зависимото поведение. 
 
Ние, екипът на Превантивно-информационен център по зависимости, знаем как се стига до зависимостта. Мотивирани и превърнали в своя кауза усилията и подкрепата за всяка форма на зависимо поведение, ние знаем фактите за тази хронична болест. Зависимостта е проблем не само за онзи, който я е развил, но и за всички близки около него – страдат отношенията помежду им от натрупано неудовлетворение, обида и недоверие. Но ние знаем и за нуждата от мотивиращи разговори, от промяна в мисленето, поведението, от възпитание в ценности, от самочувствие и увереност.
 
И искаме Вие да знаете, че: 
 
• Хората като общество застават нащрек, само когато черната хроника съобщава за извършени престъпления под влиянието на наркотици и други психоактивни вещества – иначе това не се отнася до нас и нашите семейства; 
• Почти всеки в някакъв момент е опитвал и експериментирал с психоактивни вещества – „причини“, „поводи“, „извинения“ има колкото искате;
• Започва се от любопитство, скука, принадлежност към групата, желание за съизмерване и подражание, независимост и удоволствия, неудовлетвореност и очакване за нещо по-различно;
• Психоактивните вещества са бягство от действителността, защото в действителност там нещата не са „цветя и рози“;
• Те създават илюзии, лъжи, самоограбване, самозаблуждение, но без да решават нищо; 
• Изкривяват мисленето, водят до психическа и физическа зависимост, до психични и физически заболявания, до прояви на насилие; от тях се умира;
• Много употребяват психоактивни вещества, без да злоупотребяват; много злоупотребяват с тях, но без да стават зависими.
 
Поискайте да знаете! Интересувайте се, питайте ни, търсете ни!
 
При пълна поверителност ще Ви насърчим и ще Ви помогнем:
 
• Да се научите да имате досег с преживяванията си и да говорите за тях;
• Да правите своите избори;
• Да решавате сами;
• Да намирате верния път към себе си, семейството, околните;
• Да се справяте с натиск и предизвикателства – без готови решения;
• Да откривате възможности – без употреба на психоактивни вещества.
 
Всеки се нуждае от разбиране и подкрепа – преди наказанията.
Всеки се нуждае от духовност и добродетели – преди страха и злобата.
Всеки се нуждае от възпитание – винаги и навсякъде. 
И от време се нуждае всеки – за да осмисли, да прости и да продължи напред.
 
Затова оставаме с надежда, че всичко, което ще намерите в тази рубрика, ще Ви бъде полезно, ще подчертае актуалността и сериозността на предизвикателствата пред Вас, ще зададе важни и значими въпроси. И те няма да са тема табу – без да се притесняваме, ОТКРИТО ще говорим за тях! 
 
Можем да се справим – но само заедно!

 

Експеримент
Употреба (няколко пъти в месеца)
Вредна употреба или злоупотреба (по-продължителна, няколко пъти в седмицата)
Зависимост (всеки ден, по няколко пъти)


 

 

Райският газ се превърна във водеща тема през последните седмици на м. юли 2022 година. Намиращ приложение в медицина отпреди повече от 200 години за нуждите на анестезията, използван и в кулинарията за пълнене на флакони със сметана на спрей, а по-рано и за газиране на вода в домашни условия и в заведения, райският газ се е превърнал в нещо като легален лек наркотик, който се използва за развлечение.

Забавлението, което той предоставя, приключва бързо (между 30 секунди и няколко минути), но ефектите от прекалената употреба може да са трайни – измръзване на устните, натравяния, частична парализа, панически атаки, дълготрайна загуба на концентрация и увреждане на дихателните пътища, сърдечно-съдови и неврологични проблеми, особено когато райският газ е в комбинация с алкохол и наркотици.

Към упойващите свойства на райския газ може да се развие психологическа зависимост. Според психолози той попада в списъка с психоактивни вещества.

Парламентът единодушно прие изменения в Закона за здравето и забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места.

Опасност райски газ 

 


Новата мода сред тийнейджърите – Колко опасен е райският газ?  

 

Райският газ може да увреди децата и да доведе до зависимост

 

 

Никотиновите торбички, или т.нар. снус, подобно на райския газ, се предлагат на всяка крачка. Въпреки че като никотинов продукт торбичките са забранени за продажба на непълнолетни, най-големите потребители са точно подрастващите.

Снусът се рекламира като никотин за орална употреба, с максимално намален риск за здравето – без тютюн и катран, без употребата му да предизвиква вредни изпарения (дим). В много страни снусът се използва от хора, които искат да откажат пушенето и се борят с никотиновата си зависимост. В България обаче подрастващите си създават зависимост и застрашават здравето си – тийнейджърите не се спират до една торбичка, а поетата огромна доза никотин (от няколко торбички) крие огромни рискове, освен първоначалното усещане за замайване и безтегловност.

 

До какво води употребата на снус  


Снус заплашва здравето на младежите


За психоактивните вещества и дрогата – откровено и достоверно!

Следващите шест видеоклипа се публикуват с разрешение на Фондация „От другата страна“ – https://otdrugatastrana.org/

„От другата страна“ е първата мащабна социална кампания на Фондация „От другата страна“. Чрез видеоистории, режисирани от Яна Титова и насочени към различни поколения, се търси по-отговорно социално поведение и по-открит и искрен дебат по наболялата тема за зависимостта във всичките ѝ форми. Четири кратки филмчета представят различните гледни точки към проблем, възникнал в едно семейство:

– Кристиан 1/4


 – Мая 2/4


 – Адриана 3/4


 – Ако беше различно

След първата си социална кампания, насочена към зависимостта във всичките ѝ форми, Фондация „От другата страна“ продължава да насочва вниманието към сериозния проблем, като представя открито и въздействащо спецификите на отделни зависимости. Новият проект „Разкази – от другата страна на зависимостта“ съдържа четири видеоистории, написани от здравеещи зависими, видени са през погледа на режисьора Яна Титова и са разказани от добре познати и обичани български актьори.

 – Наркотици


 – Алкохол


 – Хазарт


 – Зависимости

logo pic new

stop

Drugs2

pic7

vaprosnik

da razviem

Посетители на сайта

2292692
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
85
535
4395
2283505
18071
26439
2292692

Вашият IP адрес: 44.211.84.185
2023-05-29 01:43