Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Психостимулантите подобряват психичната функция чрез въздействие върху коровите мозъчни структури и подобряват мозъчните функции. Ксантините са основен клас психостимуланти. Към тях се отнасят кофеин, теофилин и теобромин. Психостимулиращият им ефект се изразява с повишена работоспособност, будност и съсредоточеност на вниманието. Амфетамините са друг клас психостимуланти. Към тях се числят амфетамин, дексамфетамин, метамфетамин и метилфенидат. Продължителната им употреба създава толеранс и зависимост с абстинентни прояви. При хиперактивност и дефицит на вниманието се прилага метилфенидат във връзка с изразения му психостимулиращ ефект.

Ксантини. Те са съединения, които се използват като психостимуланти, подобряват когнитивната функция, имат антиастматичен и кардиоточничен ефект, а също и диуретичен. В комбинация с болкоупокояващи засилват аналгетичния им ефект.

Кофеинът е един от най-използваните психостимуланти в световен мащаб. За него са доказани ефекти, свързани с подобряване на психическата и физическата работоспособност, повишава будността и вниманието при работа. А според някои изследвания подобрява когнитивните умения и вниманието при възрастните. Кофеинът се използва и като инжекционна форма при хипотония за стимулиране на тонуса на периферните кръвоносни съдове. Към кофеина се наблюдава развитие на толеранс по отношение на психостимулиращия ефект.

Това се изразява в необходимост от по-голямо количество на приетия кофеин през деня. Ако дневната доза кофеин бъде пропусната се наблюдават отпадналост, умора, главоболие и т.н. При предозиране може да се наблюдава повишаване на сърдечната честота, тревога, безсъние и т.н. Психостимулантите от ксантиновата група не предизвикват еуфория и психични състояния. За тях е доказано, че ускоряват сърдечната честота при приемане на по-голямо количество кафе.

Теофилинът има предимно бронходилатиращ ефект и се прилага като адитивна терапия при бронхоспастични нарушения. Всички ксантини оказват мек диуретичен ефект. Освен това те засилват секрецията на солна киселина в стомаха, поради тази причина болните с пептична язва или гастрит би следвало да избягват употребата им.

Психостимулантите от тази група имат отлична перорална резорбция. Те се метаболизират (преработват) от черния дроб и се екскретират чрез бъбреците. Преминават лесно през плацентарната бариера и в кърмата. По тази причина техният прием по време на бременност и кърмене трябва да бъде силно ограничен.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Източник: puls.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1338146
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
493
2552
12162
1316913
42382
45497
1338146

Вашият IP адрес: 3.235.101.50
2020-09-28 12:09