Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Ако обичате, както повечето хора, по един два аператива с приятели, преди хранене или по някакъв друг повод, то хубаво е и да сте запознати с ефекта на алкохола над организма.

Ефект на алкохола над човешкото тяло

Положително въздействие над здравето е възможно само ако изобщо не се приема алкохол. Във всички останали случаи, в една или друга степен, хората изпитват последиците от консумацията на алкохол. На практика, никоя система от човешкото тяло не остава „безразлична“, дори при уж, безвредните „порции“ алкохол.

Как реагират органите и системите ни, вижте сега:

Стомах и панкреас

Алкохолът има отрицателен ефект, над храносмилателните органи: стомах, панкреас, хранопровод. С негова помощ се увреждат и разрушават клетките по вътрешната стена на храносмилателните органи. Концентратът изгаря и провокира некроза на тъканите; атрофия на жлезите, които отделят стомашен сок. Това води до смърт на клетки за инсулин. По този начин се забавя усвояването на хранителните вещества, инхибира се секрецията с храносмилателни ензими и се стига до стагнация на храната в стомаха. Така въздействието на алкохола над здравето може да премине в храносмилателни проблеми, силна коремна болка, диабет, гастрит и рак на стомаха.

Сърдечно-съдова система

От стомаха и червата алкохолът попада в кръвта. Това води до унищожаване на червени кръвни клетки, а от там се деформират и клетките, които пренасят кислород до белите дробове и тъканите. Дори за умерено пиещ алкохол човек на възраст между 35-40 години процесът със заболявания по сърдечно-съдовата система е необратим. Най-честите заболявания са аритмии, исхемична болест, атеросклероза. Въздействието на алкохола над човешкото здраве се проявява и в нарушаване нивата на кръвна захар. Това, може да доведе до необратими последици: проблеми с кръвоносните съдове, състояния на диабет, нарушения в мозъка и/или нервната система. Много опасно за сърдечно-съдовата система е голямото количество бира. Привидно безобидната напитка, популярна сред младите води до т. нар. говеждо сърце, известно и като бирено сърце. То е увеличено по обем, склонно към чести контракции (всички видове аритмии и повишено кръвно налягане).

Мозък и нервна система

Алкохолът е много опасен за мозъка. Той довежда до разрушаване на мозъчната кора, изтръпване и смърт на някои части. Влиянието на алкохола се отразява и над работата на нервната система. Той предизвиква парализа на центровете, проблеми с паметта, нарушения на вниманието, забавено психическо развитие, наркомания, деградация.

Черен дроб

Черният дроб е особено застрашен от алкохола. В него протича процес на окисляване на етанол, които преминава до ацеталдехид. Това е много опасно и силно токсично вещество. Под неговото въздействието клетките умират, а на тяхно място се образува белег. Така се започва с всички видове метаболитни нарушения. Най-известно чернодробно заболяване в резултат на въздействието на алкохола, е цирозата. Какво представлява цироза? С течение на времето, черният дроб се свива, под въздействието на алкохола. Той намалява по размер, а това води до застой на кръвта и повишено кръвно налягане. Естествената деградация на кръвоносните съдове се проявява с кървене, в резултат, на което в повечето случаи се стига до смърт.

Източник: actualno.com

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1338190
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
537
2552
12206
1316913
42426
45497
1338190

Вашият IP адрес: 3.235.101.50
2020-09-28 12:50