Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Момчетата, които започват шести клас със съпътстващи проблеми със социални умения, тревожност, обучение и въвеждане, са в най-голям риск от развитие на агресивно въвеждане и използване на тютюн, алкохол и марихуана до времето на завършване на осми клас, открива проучването.

„Макар употребата на вещества сред всички момчета в проучването да се е повишила с времето, най-бързо е нараснала средна момчета, която може да има най-големи нужди със социални умения“, казва преподавателят по социална работа в Университета на Илинойс Кевин Тан, ръководител на проучването.

Рискът младежите да се добави към или да се избегне проблемното поведение може да се предскаже от комбинация от характеристики, а не толкова от отделни фактори, казва Тан.

Тан и неговите съавтори са открити в проучването на четири различни модела на съпътстващи проблеми с ученето и въвеждането средно над 2600 момчета от прогимназията. Момчетата бяха ученици в 37 училища, намиращи се в Чикаго; Дърам, Северна Каролина; Атина, Джорджия и Ричмънд, Вирджиния.

След четири дни от времето - от началото на първия срок на шестия клас до края на втория срок на осми клас - учениците са били изследвани за вербална, относителна прическа и физическа агресия и за употреба на цигари, алкохол и марихуана през последните 30 дни.

Във всеки от четирите момента на оценяване на учителя може да се разширят и социални умения за всяко момче, симптоми на тревожност и проблеми с ученето. Учителите докладват и за представяне на други ученици, като например колко често са отсъствали от час и са откраднали от други ученици.

Момчетата, които имат значими проблеми и в четирите области - социални умения, тревожност, учене и поведение - са били най-данните за проява на агресия и употреба на вещества, са установени изследователи.

Макар тази група да съставя само 6,3% от проучващата популация, преди това проучване е показано, че младежите с тези характеристики са в най-високия риск от най-добрите резултати от целия им живот в съответствие с Тан и неговите съавтори.

И обратно, изследователите са открили, че момчетата с добри резултати за социални умения, емоционално състояние, учене и поведение – група, която съставлява над 61% от извадката – са показали само малки увеличения при физическата агресия и употребата на вещества.

 Третият рисков модел включвал момчета, които имали лоши социални умения в добавка към проблеми с ученето и поведението. Макар тези момчета да започнали шести клас, проявявайки най-много поведенчески проблеми, техните физическа и отношенческа агресия и тютюнопушене намалели с времето, а употребата им на алкохол и марихуана не се променила.

Изледователите идентифицирали също и четвърти различен рисков модел, преди неизследван, свойствен за група момчета, които може би са недостатъчно обслужвани от практикуващите. Момчетата от тази група, която съставлява около 15% от извадката, имали добри социални умения, но умерени проблеми с ученето, тревожността и поведението.

„Макар тези момчета може да са с добри социални умения, другите им проблеми може да доведат до повишена агресия и употреба на наркотици, докато те напредват в прогимназията“, казва Тан.

Социалните умения на тези младежи могат да обяснят повишената им вербална агресия, предполагат изследователите, защото „тези момчета са по-приспособени към използването на непреки форми на агресия като средство за нараняване на другите и с течение на времето свикват да се справят с междуличностните въпроси без физически средства.“

Употребата на алкохол и марихуана се е увеличила сред момчетата от тази група, но в по-ниска степен, отколкото при техните връстници във високорисковата група. Тан и съавторите му предполагат, че тези социални момчета може да са по-податливи на негативно влияние от страна на връстниците, което води до експериментиране с алкохол и наркотици.

 

„Разбирането на тези конфигурации от социално-емоционални проблеми и такива с ученето и поведението може да ни помогне да разберем как те повишават или намаляват рисковете на учениците за различни последствия“, казва Тан. „За училищата има възможности да осигурят ранна превенция и интервенции, за да адресират всякакви проблеми, преди те да са станали тежки.“ 

Източник: https://www.news-medical.net/news/20181203/Boys-with-social-difficulties-are-at-greatest-risk-of-early-substance-use.aspx

 

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1338179
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
526
2552
12195
1316913
42415
45497
1338179

Вашият IP адрес: 3.235.101.50
2020-09-28 12:40