Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

В най-голямото проучване от този вид изследователи от Отава (Канада) откриват, че децата, чиито майки са съобщили за употреба на канабис през бременността, са в по-голям риск от аутизъм. Честотата на аутизъм била 4 на 1000 човекогодини (броят хора, умножен по количеството време, в което всеки един човек е участвал в проучването) сред децата, изложени на канабис по време на бременността, в сравнение с 2,42 сред децата, които не са били изложени на канабис. Резултатите са публикувани в престижното медицинско списание Nature Medicine.

Сега употребата на канабис за удоволствие в Канада е легална, но това не означава, че е безопасна за бременните и кърмещите жени. Министерството на здравеопазването на Канада и Обществото на акушерите и гинеколозите в Канада не препоръчват тези жени да употребяват канабис, а на опаковките, в които той се продава, има здравни предупреждения за този ефект.

„Въпреки тези предупреждения съществуват доказателства, че повече жени употребяват канабис по време на бременността. Това е тревожно, защото знаем много малко за това как канабисът въздейства на бременните жени и техните бебета. Бъдещите родители трябва да се информират за възможните рискове и се надяваме, че проучвания като нашето могат да помогнат“, казва д-р Марк Уокър, ръководител на Катедрата по акушерство, гинекология и неонатална грижа в Болницата на Отава, професор в Университета на Отава и старши автор на проучването.

Изследователският екип е прегледал данни от всяко раждане в Онтарио между 2007 и 2012 г., преди употребата за удоволствие на канабис да бъде легализирана. От половин милион жени в проучването около 3000 (0,6%) са съобщили, че са употребявали канабис по време на бременността.

По-рано изследователите са открили, че употребата на канабис през бременността е свързана с повишен риск от преждевременно раждане и са направили анимирано видео, за да обобщят резултатите си. В това проучване те са открили, че жените, употребяващи канабис през бременността, често употребяват и други вещества, включително тютюн, алкохол и опиоиди.

Имайки предвид тези резултати, в сегашното проучване изследователите специално са обърнали внимание на 2200 жени, които са съобщили, че са употребявали само канабис по време на бременността и никакви други вещества. Учените са открили, че бебетата, родени в тази група, все още били в по-висок риск от аутизъм в сравнение с тези, родени в неупотребявалата канабис група.

Изследователите не знаят колко канабис са употребявали жените, колко често, по кое време на бременността или как са го консумирали. Те отбелязват също, че макар да са опитали да вземат предвид и други фактори, които биха могли да повлияят неврологичното развитие, проучването им все още може да покаже само връзка, а не причина и следствие.

Тъй като канабисът става социално по-приемлив, изследователите в здравеопазването са наясно, че някои бъдещи майки може да смятат, че наркотикът може да се използва срещу сутрешно гадене.

„В миналото нямахме качествени данни за ефекта на канабиса върху бременността“, казва д-р Даниел Корси, епидемиолог в Болницата на Отава. „Това е едно от най-големите проучвания по темата до този момент. Надяваме се, че откритията ни ще помогнат на жените и техните доставчици на здравни грижи да взимат информирани решения.“

Източник: drugsinfo-bg.org

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1338194
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
541
2552
12210
1316913
42430
45497
1338194

Вашият IP адрес: 3.235.101.50
2020-09-28 12:55