Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето. Да се забрани продажбата на енергийни напитки за деца. Такива поправки в Закона за здравето предлагат от „Воля". До 50 метра от училищата изобщо не бива да се предлатат такива продукти, гласят още предложенията за промени.

Мярката е необходима с цел опазване живота и здравето на децата, аргументират се вносителите. По неофициални данни 20% децата между 5-7 клас изпиват по пет енергийни напитки седмично. А средногодишно у нас се консумират 19 млн. литра от стимулиращото питие. Според изследване на Европейската агенция за безопасност на храните от 2013 г. 68% от децата в Европа между 10 и 18 години употребяват енергийни напитки. Проблемът е сериозен и трябва да се търси решение, категорични са депутатите от „Воля".

Напитките са опасни за подрастващите, защото имат високосъдържание на кофеин, което може да доведе до пристрастяване. Народните представители предлагат още в Закона за здравето да залегне и текст, който описва съдържанието на енергийните напитки. Освен кофеин, те могат да съдържат и други съставки стимулиращи централната нервна система като таурин, карнитин, гуарана, глюкоронолактон и др. Според научни изследвания енергийните напитки могат да подтикнат и към опит на дрога. Същевременно рисковете от употребата им са свързани с риск от раздразнителност, тревожност, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб, наднормено тегло, гърчове, хиперактивност и др.

Те лъжливо създават усещане за трудоспособност, но предизвикват хиперактивност, която изтощава организма. Енергийните напитки съдържат и 15 чаени лъжички захар, което води до риск от затлъстяване, поява на кариеси и като цяло подтиска имунната система.Човешките органи като сърце, черен дроб, бъбреци започват да работят така сякаш организмът е подложен на високо натоварване и стрес, с което той се изтощава и се стига се до дехидратация. Те са толкова вредни за децата, колкото и алкохолът и цигарите, аргументират се още вносителите. Етикирането на напитките не се оказаха работеща мярка за ограничение на употребата им от деца, а напротив, тенденцията е за завишена консумация, което застрашава здравето им.

Източник: clinica.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1215432
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
211
549
9735
1196037
6322
45210
1215432

Вашият IP адрес: 18.232.186.117
2020-07-06 08:00