Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Промените в закона за хазарта отново неглижират проблема с хазартнозависимите

Становището е на експерти от единствената в България програма за лечение на работещи зависими към хазарт

Законодателят не е съумял да изпълни задълженията си както към хората, страдащи от хазартна зависимост, така и към всички специалисти, заети с тяхната терапия, а в законопроекта, внесен на 5 юни 2020 г. от г-жа Даниела Дариткова и група народни представители, липсва разбиране за същността на хазартната зависимост като цяло. Това се казва във внесеното вчера в парламента становище на сдружение „Фракарита България“ – единствената организация в България със специализирана програма за лечение на хазартно зависими лица – програма „Солидарност“, относно предложените промени в закона за хазарта.

Експертите цитират данни на Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта (НИЛНАХ), според които, започвайки от 2016 година, играта на хазарт вече е един от водещите проблеми при търсене на помощ от зависими хора и техните близки. Това е и причината те да намират предложените в законопроекта мерки за неадекватни на ситуацията и да настояват за изработването на цялостна стратегия за справяне с рисковете и последствията от зависимостта към хазарт, каквато до момента липсва.

Предложените промени в Закона за хазарта бяха приети от парламента на първо четене на 17 юни. Предстои гласуване на второ четене в парламентарните комисии, а след това окончателно в зала.

От програма „Солидарност“ считат, че предложените промени в текстовете на закона предполагат събирането и разпределянето на по-голям финансов ресурс за дейности за социална отговорност от страна на организаторите на хазартни игри и предлагат система от условия, които да гарантират, че средствата ще бъдат изразходвани съобразно реалните нужди на обществото от превенция и терапия на хазартна зависимост.

Експертите са загрижени, че в България няма изградена мрежа за консултиране и терапия на хазартно зависими лица. Те предлагат предложените текстове на ал. 2 от чл. 10б, които уреждат ангажимента към превенция, да не се приемат. Вместо това, да бъдат изработени нови мерки с помощта на експерти, работещи в областта на превенцията и на лечението на зависимости. Те са на мнение и че е редно организаторите на хазартни игри да получават информация и отчетност за начина, по който са изразходват дължимите по закон техни финансови вноски, както и за постигнатите резултати от дейностите по превенция и терапия на хазартната зависимост.

В становището се заявява категорично, че превенцията може да бъде работеща само когато тя се провежда целенасочено, структурирано, последователно и обхваща различни групи хора.

Източник: drugsinfo-bg.org

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1215420
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
199
549
9723
1196037
6310
45210
1215420

Вашият IP адрес: 18.232.186.117
2020-07-06 07:38