Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Има пряка връзка между работохолизма и алкохолизма. Прекаляването с работа води до депресия, стрес и проблеми със съня. Алкохолът позволява да се преодолеят тези ефекти. Изводите са на международен екип от учени, който е осъществил най-мащабното досега изследване на връзката между злоупотребата с алкохол и продължителността на работното време. Резултатите са публикувани в British Medical Journal, а резюмето им - в сайта New Scientist.

Учените са обобщили данните от 61 изследвания с над 330 000 души в 14 страни, сред които САЩ, Великобритания, Австралия и Германия. Стандартната норма за работно време в ЕС е 40 часа седмично. Ако продължителността на работната седмица достигне 48 часа, вероятността от злоупотреба със спиртни напитки се повишава с 11%.

При 49-54 часа работа седмично, процентът нараства до 13 и крие риск от развиване на тежка алкохолна зависимост. Тенденцията е по-изразена при мъжете, отколкото при жените. Според учените откритата от тях връзка работа-алкохол не зависи от географията на страните, нито от социалния и икономическия статус на хората.

Според учените показателите са още по-високи, тъй като проучването се основава на доброволните отговори на участниците в изследванията, а хората често крият зависимостта си от алкохола. Освен най-очевидната причина за връзката работа-алкохол (сваляне на стреса след работа), изследователите  отчитат и културните нагласи от типа „добре поработихме, добре да отпочинем”, които поощряват рисковото поведение на бизнесмените-работохолици.

Учените допълват, че много хора, страдащи от депресии и тревожност, се нуждаят от повече време, за да изпълнят задълженията си, а с алкохола се опитват да „удавят” психологическите си проблеми и се завъртат в омагьосан кръг.

Повечето работни часове, освен до злоупотреба с алкохол и стрес, водят и до заседнал живот. Очаква се данните от изследването да бъдат използвани от ЕС за препоръки по хигиената на труда.

Източник: glas.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1215423
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
202
549
9726
1196037
6313
45210
1215423

Вашият IP адрес: 18.232.186.117
2020-07-06 07:43