Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Мъжете или жените консумират повече алкохол? Истината е, че няма разлика. През последните 100 години в много държави жените са се пристрастили към алкохола точно както и мъжете, сочат проучвания за американски и австралийски изследователи. Горчивата истина е, че последиците за нежния пол са много по-сериозни. Те страдат по-често от заболявания на черния дроб, сърцето или мозъка. Освен това пристрастяването увеличава сериозно риска от рак на гърдата. Учените предполагат, че основният виновник за това са женските хормони – естрогените, които влияят на усвояването на етанола.

По-малко мазнини – повече спирт

Като цяло, сред мъжете броят на хроничните алкохолици е по-голям, особено сред хората на преклонна възраст. Родените между 1991 и 2000 година жени злоупотребяват с алкохол наравно с мъжете. Повишава се и женската смъртност, предизвикана от прекомерната любов към чашката.

По данни на Националния институт по здравеопазване на САЩ, броят на белите жени, починали от цироза на черния дроб, се е увеличил за последните 15 години с почти 85% (при мъжете ръстът е 32%). Увеличил се е и броят на пациентките, приети в болницата с алкохолно отравяне.

Подобна е и статистиката в Русия, смятат от Световната здравна организация. Броят на жените, починали от бъбречна недостатъчност заради алкохолизъм, са достатъчно много, въпреки общия спад на употребата на алкохол в страната.

Хормоните са виновни

Представителките на слабия пол обикновено не пият повече от мъжете. На тях обаче не им е провървяло от гледна точка на физиологията.

Женският организъм произвежда по-малко количество от ензима алкохолдехидрогеназа, отговарящ за разграждането на етиловия алкохол. Освен това в женското тяло съдържа повече мастна тъкан, която задържа етанола, и по-малко вода, която съдейства за отделянето от организма на получените при преработването му вещества. В резултат на това алкохолната интоксикация при жените се усеща по-силно и по-продължително в сравнение с тази при мъже с еднакво на тяхното тегло.

Установено е също, че жените по-лесно попадат под алкохолна зависимост. Проучванията показват, че жени с проблеми с пиенето, са започнали да злоупотребяват с алкохол в по-късна възраст, отколкото мъжете-алкохолици.

Американските учени смятат, че за женския алкохолизъм вина носят естрогените. В продължение на месеци са правени наблюдения върху 20 жени на възраст 20-22 години. Установено е, че те употребяват повече алкохол, когато имат повишено ниво на естрадиол.

Учени от университета в Илинойс предполагат, че това е свързано с дейността на мозъка. При висока активност на рецепторите спрямо естрогена, те се възбуждат по-силно при реакция с етанол. Тази област от мозъка е свъзрана със системата за удовлетвореност и играе важна роля при формирането на никотинова и наркотична зависимост.

Според учени от университета в Пенсилвания, на жените им е по-трудно да се откажат от алкохола заради особеностите на мозъка.

При опити с мишки се наблюдавала проява на силна тревожност и депресивни състояния, след като били отстранени поилките с алкохол, а тези прояви били изразени по-ярко при женските екземпляри. Това обяснява причината за по-бързото сформиране на абстинентен синдром при жените. 

Източник: nova.bg

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1215471
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
250
549
9774
1196037
6361
45210
1215471

Вашият IP адрес: 18.232.186.117
2020-07-06 08:53