Новини

stzagora

ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ПО ЗАВИСИМОСТИ - СТАРА ЗАГОРА 

Ярките сънища с употреба на алкохол или наркотици са чести при хората във възстановяване (в лечение на зависимост). Проучване от Института за изследване на възстановяването към Многопрофилната болница на Масачузетс, публикувано през 2019 г. в Journal of Substance Abuse Treatment, открива, че сънищата на рецидив (завръщане към употребата) са по-чести при хората с по-тежка клинична история на проблеми с алкохол и други наркотици.

„Парадоксалното е, че появата на сънища с употреба на алкохол и наркотици е познат феномен при хората в лечение, но от епидемиологична гледна точка се знае много малко за тяхната честота, връзката им с риска от рецидив и как намаляват през времето, прекарано в лечение“, казва водещият автор Джон Ф. Кели, доктор на науките, основател и директор на Института за изследване на възстановяването. „Имайки предвид, че тези сънища могат да бъдат много разстройващи, повече информация би могла да помогне на предоставящите лечение, на хората във възстановяване и на семействати им да са по-наясно какво да очакват в бъдеще.“

Един от отличителните белези на лечението на всеки вид зависимост към вещества – алкохол, хероин, кокаин, канабис – са сънища, които следват общ модел: в съня човекът пие или приема основното си вещество. На хората им е трудно да повярват и са завладени от страх, вина и угризение, докато се събудят, разбирайки с облекчение, че това е било само сън.

При една национално представителна група от над 2000 души, които са решили значителен проблем с употреба на алкохол или наркотици, около една трета са съобщили, че са имали сънища на рецидив, след като са започнали лечение. Честотата на тези сънища е ставала толкова по-малка, колкото по-дълго човекът е бил в лечение.

„Открихме, че хората във възстановяване, които са споделили за поне един такъв сън, са получавали помощ от организации за лечение и взаимопомощ в миналото, което говори за по-сериозни клинично разстройство и въздействие върху централната нервна система“, казва Кели, който също така е доцент по психиатрия в областта на медицината на зависимостите в Медицинското училище на „Харвард“.

Хората, получаващи медицинско лечение и подкрепа за възстановяване, толкова често съобщават за сънища на рецидив, че Кели и съавторът М. Клеър Грийн, доктор на науките от Училището за обществено здраве „Джон Хопкинс Блумбърг“, били изненадани, че повечето от участниците в проучването са съобщили, че никога не са имали такъв сън. Тези, които съобщили за такива сънища, в повечето случаи са имали по-тежка история на употреба на вещества.

„Връзката между намаляващата честота на тези сънища и продължителността на времето, прекарано в лечение, показва, че докато тялото и умът постепенно се адаптират към въздържанието (от вещества) и един нов начин на живот, тревогата от рецидив отслабва“, казва Кели. „РЕМ сънят и бавновълновият сън (най-дълбоките стадии на съня) претърпяват важни промени дори дълго след като хората са започнали лечение и тези сънища на рецидив може да са показателни за лечебния процес и стабилизирането на мозък-ум, което се случва по време на възстановяване.“

Изтичник: drugsinfo-bg.org

logo pic new

stop

Истински истории

Важно за родители и учители

Нашите безплатни услуги

Партньори

Колонката на специалиста

Гласувайте срещу легализирането на марихуаната

Наръчник „Познаваме ли децата си?”

Новите психоактивни вещества

Лечебни и рехабилитационни програми

Новини

Галерия снимки

Видео галерия

Полезни връзки

Етичен кодекс

Стандарти на взаимоотношения и работа

Спешна аптечка за тялото и душата

pic7

bezpl telefon

da razviem

Посетители на сайта

1215451
Днес
Вчера
Тази седмица
Миналата седмица
Този месец
Миналият месец
Всички
230
549
9754
1196037
6341
45210
1215451

Вашият IP адрес: 18.232.186.117
2020-07-06 08:23